Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΙΑΠΗΣ!!!!!

Πιθανόν όσοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν την δημόσια διοίκηση από διάφορες, πολιτικές κυρίως θέσεις, θεώρησαν ότι θα βρουν μια οργανωμένη διοίκηση και στελεχωμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν και να φέρουν σε πέρας κάθε πολιτική ιδέα, άποψη, γνώμη, όνειρο και επιθυμία την οποία θα εξέφραζαν και θα είχαν αυτοί σαν πολιτικοί προϊστάμενοι.
Δυστυχώς όμως!!
Όλοι οι άλλοι, πριν από αυτούς, με την ίδια σκέψη το έκαναν, θεωρώντας μάλλον ότι κάποιοι άλλοι πιο πριν είχαν προβεί στις ενέργειες που έπρεπε. Κάποιοι άλλοι διάρθρωσαν και κυρίως στελέχωσαν τις  υπηρεσίες με υπαλλήλους και προϊσταμένους οι οποίοι είχαν τα κατάλληλα προσόντα. Κάποιοι άλλοι έκαναν την σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση τους και έθεσαν τους κανόνες με τους οποίους θα εργάζονται και θα κρίνονται.
Κάποιοι άλλοι πιθανόν να αρνήθηκαν να μετακινήσουν θυρωρούς σε θέσεις διευθυντών και να τοποθετήσουν θεολόγους σε θέσεις οικονομολόγων. Κάποιοι άλλοι εν γένει οργάνωσαν την δημόσια διοίκηση ώστε να έρθουν αυτοί, κάποια στιγμή που ανέλαβαν της εξουσία, να εκφράσουν μέσω του προγράμματος και των πολιτικών τους θέσεων, τα θέλω τις ιδέες και τα οράματα που θα μετατραπούν σε έργο και αποτέλεσμα.
Βέβαια αυτό είναι πολιτική και όχι διοίκηση και η γνώση τους περί του αντικειμένου ήταν και παραμένει τέτοια που μόνο ως βούληση και επιθυμία μπορεί να θεωρηθεί, αφού γνώση δεν υπήρξε. Και το χειρότερο όλων ήταν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις τους αυτές ήταν μόνο για συγκεκριμένα θέματα ή προβλήματα, τα οποία είτε ήθελαν να προωθήσουν είτε απλά υπέπεσαν στην αντίληψή τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι εφικτό, ακόμη και σε όσους είχαν την γνώση και την ευθύνη υπηρεσιακούς παράγοντες, να εκτελέσουν το έργο τους, όπως ίσως θα μπορούσαν με την σωστή οργάνωση και χωρίς τις πολιτικές παρεμβάσεις.
Οι ενέργειες όμως αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μορφές διοίκησης και δεν μπορεί παρά να έχουν επιμέρους ή ακόμα και μηδαμινά αποτελέσματα.
Οι δημόσιες και κρατικές εν γένει υπηρεσίες, στις οποίες ο πολιτικός προϊστάμενος προΐσταται, είναι υποχρεωμένες, εφόσον αυτός έχει πρόγραμμα, οράματα και ιδέες, να μπορούν να τις υλοποιήσουν, στα πλαίσια του εφικτού,  και να τις στηρίξουν με νομιμότητα, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, ανεύρεση πόρων, μόνο εάν αυτό έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και μόνο εάν είναι εφικτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει είναι σε θέση και να έχουν την δυνατότητα να αρνηθούν να συνεισφέρουν και να συνδράμουν σε ουτοπικές, παράλογες, αλόγιστες και  ανούσιες πολιτικές οι οποίες τελικά αποβαίνουν σε βάρος όλων.
Αν κάτι από τα παραπάνω αναφερόμενα σας θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες καταλαβαίνετε πιστεύω γιατί η χώρα μας έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ανύπαρκτοι ηγέτες – πολιτικοί, στηριζόμενοι σε ανύπαρκτη δημόσια διοίκηση έφεραν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που αποσκοπούσαν καθαρά και μόνο στον προσωπικό πλουτισμό γιατί αυτοί ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν!! Φαίνεται εκ του αποτελέσματος!!!!
Επειδή προσωπικά θεωρώ ότι η βούληση και η καλή θέληση των εκλεκτών δεν αρκεί για να επέλθουν οι μεταβολές που απαιτούνται θα ορίσω την διοίκηση, που συνοδεύεται από τον όρο πολιτική βούληση, ως παράμετρο των: γνωρίζω το αντικείμενο, δίνω εντολές, κατευθύνω, επιβλέπω, ελέγχω, αναζητώ και αποδίδω ευθύνες αν χρειαστεί, με σκοπό να πετύχω το καλύτερο για αυτούς που με εξέλεξαν.
Καταλήγοντας θα παραθέσω τις έννοιες τις οποίες συγχέουν, μάλλον σκόπιμα και όχι  από άγνοια, οι έλληνες πολιτικοί με τα γνωστά αποτελέσματα!! 
Ο όρος Διοίκηση ή Μάνατζμεντ (ο οποίος είναι διάφορος από τον όρο Ηγεσία και ο οποίος διακρίνεται σε Δημόσια και Ιδιωτική) είναι μία ευρύτατη έννοια με την  οποία προσδιορίζεται γενικά ο τρόπος καλύτερης οργάνωσης ομάδων ανθρώπων προς ταχύτερη επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, και προσβλέπει στην βέλτιστη και αποδοτικότερη λειτουργία των ομάδων (ανθρώπινου δυναμικού) στις οποίες και από τις οποίες αυτή εφαρμόζεται.
Η άσκηση της πολιτικής αποτελεί τέχνη αλλά και επιστήμη και αφορά σε ιδέες και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός), καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, κτλ Με τον γενικό όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν κατά τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή. Όταν η πολιτική μετατρέπεται στην τέχνη, για να διατηρηθεί ή να κατακτήσει ένα κόμμα την εξουσία ως αυτοσκοπός, τότε υπεισέρχεται η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, το "χρήμα" και οι περισσότεροι πολίτες απογοητεύονται και παύουν να ενδιαφέρονται για αυτά που τους αφορούν, με κίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αυτά τα συμμετείχες πριν ή συμμετέχεις τώρα στην εξουσία και δεν έχεις δικαίωμα να εκφέρεις άποψη και συνεπώς και την γνώμη σου κράτα την για τον εαυτό σου, μας έφαγαν τόσα χρόνια!!! Για αυτό ουδείς δεν μίλαγε και δεν είχε γνώμη για το τι γινόταν την περιβόητη οκταετία 2003-2010??? Όλοι ήταν μέτοχοι της εξουσίας και κατόπιν παρέμεναν αμέτοχοι χωρίς να έχουν το δικαίωμα της γνώμης και της άποψης, ότι κι αν έβλεπαν να γίνεται??? Ή ευελπιστώντας στην επανεκλογή ή και στην έλλειψη ελέγχου που υπήρχε γενικότερα, θεωρούσαν ότι όλα θα περάσουν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και θα εξαγνισθούν???
Η λάμπα που κάηκε στην πέρα ραχούλα δίπλα από το σπίτι του ψηφοφόρου μας και το χαλίκι που δεν στρώθηκε στον χωματόδρομο που πάει στο μαντρί του κουμπάρου μας δεν αποτελεί καμίας μορφής αντιπολίτευση!!! Πόσο μάλλον όταν τέτοια θέματα τίθενται στην διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου!!!
Ούτε τα ψιλά τα γράμματα στις εισηγήσεις με οικονομικά στοιχεία της πλειοψηφίας, που μια δεν τα διαβάζουμε και ψηφίζουμε θετικά και την άλλη, μετά από λίγες ημέρες,  φοράμε τα γυαλιά και καταψηφίζουμε τα ίδια που είχαμε υπερψηφίσει νωρίτερα. Λες και άμα τα διαβάζαμε θα καταλαβαίναμε τα στοιχεία αυτά μέσα στα 3-4 λεπτά που αφιερώσαμε για να τα μελετήσουμε, χωρίς καν να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις!!!
Να μην λες την γνώμη σου δηλαδή??? Να μην διαμορφώνεις προτάσεις??? Να μην έχεις άποψη για θέματα που αφορούν την λειτουργία της δημοτικής αρχής??? Η να τα λες ψιθυριστά και κρυφά στο αυτί για να μην θίξεις κάποιον από τους ημετέρους??? Ότι έκανες έκανες όσο ήσουν σε θέση εξουσίας!!! Τώρα σώπαινε και άσε τους άλλους να κάνουν ότι και όπως θεωρούν σωστό, κι ας έχεις και κάτι άλλο να προτείνεις!!! Και ας έχεις και μια καλύτερη λύση ή ιδέα!!! Κι ας διαφωνείς επειδή βλέπεις κάτι που άλλοι δεν είδαν ή δεν ήταν σε θέση να δουν!!!
Μάλλον έτσι έπρατταν και έτσι λειτουργούσαν και αυτοί που έβλεπαν τα εκατομμύρια να πετάνε για άλλους τόπους τουριστικούς και δεν είπαν κουβέντα!!!! Όσοι ήταν στην διοίκηση, δεν μιλούσαν, και όσοι είχαν απέλθει, θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε «αντιπολίτευση» στους δικούς μας!!! Μάλλον τα κουβέντιαζαν ψιθυριστά μεταξύ τους γιατί δεν ήθελαν να «θίξουν» κάποιον από αυτούς που το έκαναν!!! Για αυτό τα εκατομμύρια αποδήμησαν σε άλλους τόπους και σε άλλες τσέπες!!!
Υπό αυτή την έννοια καθένας μας οφείλει και πρέπει και αντιρρήσεις να συνεχίσει να έχει και προτάσεις να υποβάλει. Ακόμη και για θέματα που ίσως να είναι ευκόλως εννοούμενα. Πάντως φόβο για να επαναληφθεί το πανηγύρι των ετών εκείνων δεν έχουμε πια!!! Το μεγάλο και ανεξέλεγκτο φαγοπότι, υπό την κάλυψη μάλιστα των οργάνων που όφειλαν να ελέγχουν, που έγινε εκείνη την περίοδο, έλαβε τέλος. Ο λαός κατάλαβε και έχει γνώση ποιους και γιατί εκλέγει. Είναι γεγονός πάντως ότι αυτό που έγινε στον δικό μας δήμο δεν έχει προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα!!!
Προσωπικά έχω άποψη, έχω και γνώμη αλλά πλέον, μετά από τρία χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης απασχόλησης, έχω και γνώση. Όλοι αυτοί που στο παρελθόν έλεγαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, χωρίς να γνωρίζουν καν σε τι συνηγορούσαν,  είναι αυτοί που οδήγησαν τον τόπο γενικότερα και τον δήμο μας ειδικότερα στην σημερινή τους κατάσταση. Κάποιοι επιτήδειοι τους εκμεταλλεύτηκαν και τώρα για να δικαιολογηθούν λένε δεν γνώριζα, δεν ήξερα, δεν κατάλαβα, δεν ασκούσα διοίκηση!!!! Και ποιος άγραφος νόμος λέει ότι ο ρόλος του συμβούλου, του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, του μέλους του συλλογικού οργάνου γενικότερα είναι να λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ή να πράττει και να ενεργεί μόνο όταν ασκεί διοίκηση???
Παρατηρείται ακόμη τώρα τελευταία  το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι βέβαια ενδημικό αφού επικρατεί σε πολλούς δήμους της χώρας, τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάζουν με μειωμένη σύνθεση, διότι κάποιοι, κάπου τώρα στα τελειώματα, βαρέθηκαν και μιας και είτε αποφάσισαν ότι δεν θα ξαναασχοληθούν, είτε ότι δεν τους περισσεύει χρόνος για το έργο που τους ανέθεσαν οι συμπολίτες τους, δεν πατάνε καθόλου στις συνεδριάσεις. Κάποιοι απουσιάζουν μάλλον επειδή προερχόμενοι από την συμπολίτευση και επειδή ο μόνος ρόλος τους είναι να λένε ναι σε όλα, θεωρούν ότι δεν έχει νόημα η παρουσία τους. Κάποιοι άλλοι, αν και αντιπολιτευόμενοι, είτε πιθανόν γιατί συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις αποφάσεις, οπότε δεν έχει και νόημα να το εκφράσουν συμμετέχοντας, είτε δεν έχουν καμία γνώση των θεμάτων και καμία συμμετοχή στα τεκταινόμενα, οπότε δεν έχουν και κάτι να πουν ούτε καμία πρόταση να κάνουν.
Άλλοι δικοί μας βέβαια, του δήμου μας δηλαδή, είχαν βαρεθεί από την αρχή, ίσως και λόγω της πίκρας και της απογοήτευσης που φέρνει η ήττα, με αποτέλεσμα να κάνουν αντιπολίτευση εξ αποστάσεως, μην καταδεχόμενοι να παραβρίσκονται παρά σε ελάχιστες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σε αυτές η συνεισφορά τους να είναι μηδαμινή, και κατά συνέπεια και όλου του συνδυασμού, στον οποίο βρέθηκε από σπόντα «φυτευτός» ο αρχηγός!!!
Χωρίς αντιπολίτευση, όπου αυτό υφίσταται, τίθεται θέμα ελέγχου, έλλειψης προόδου και γενικά στασιμότητας, αφού ούτε προτάσεις υποβάλλονται ούτε έλεγχος των δραστηριοτήτων και των πράξεων της εκάστοτε αρχής λαμβάνει χώρα. Επικρατεί συνήθως η λογική του «ώριμου φρούτου», σύμφωνα με  την οποία η αντιπολίτευση, μην κάνοντας απολύτως τίποτα, αναμένει την λογική φθορά της συμπολίτευσης από την άσκηση της εξουσίας και συνεπώς την εναλλαγή σε αυτήν, με ότι πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται.
Παρ’ όλα αυτά ούτε ακόμη και τώρα, προεκλογικά, παρατηρείται το φαινόμενο κάποιας έξαρσης του ελέγχου των έργων και των ημερών των διοικήσεων σε δήμους μας, ίσως γιατί οι εκκολαπτόμενοι αρχηγοί των αντίπαλων παρατάξεων δεν έχουν λόγους να το κάνουν, αφού δεν συμμετέχουν πλέον, αλλά ίσως και γιατί επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις και σε δήμους όπως ο δικός μας, δεν συμφέρει και δεν βολεύει να ξύνουμε παλιές πληγές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι έργα πρότερων διοικήσεων στις οποίες συμμετείχαμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η αντιπολίτευση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την εξουσία αφού οφείλει να ελέγχει και να παρεμβαίνει στην άσκησή της και αποτελεί ουσιαστικό αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας. Καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα και υποβάλλοντας προτάσεις και λύσεις των προβλημάτων συμμετέχει στην ίδια την άσκηση της εξουσίας.



                                                                                   





Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η απογραφή του 2011 και στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011 επιφέρουν αλλαγές  και στον Δήμο Ηγουμενίτσας, του οποίου ο de facto πληθυσμός αυξάνεται από 24.692 σε 26.389 κατοίκους και, εφόσον καμία μεταβολή δεν επήλθε στην ισχύουσα νομοθεσία, οι επόμενες δημοτικές εκλογές στις 18 & 25 Μάιου 2014 θα διεξαχθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα του "Καλλικράτη", όπως και αυτές του 2010.
Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι αλλαγές αυτές.
Ο  Δήμος Ηγουμενίτσας συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες – δημοτικές ενότητες (όπως ονομάζονται πλέον οι πρώην - καταργηθέντες με τον Καλλικράτη Δήμοι Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων  και κοινότητα Πέρδικας.
Στην Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας παραμένουν οι ίδιες κοινότητες με την διαφορά ότι από τις εκλογές που έρχονται οι Τοπικές κοινότητες Γραικοχωρίου (2.160 κάτοικοι) και Νέας Σελεύκειας (2.602 κάτοικοι) θα γίνουν Δημοτικές πλέον Κοινότητες, λόγω αύξησης του πληθυσμού τους σε περισσότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους, εκλέγοντας πλέον 5μελή Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας.
Στην Δημοτική Ενότητα Πέρδικας η Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας θα γίνει Τοπική, λόγω της μείωσης του πληθυσμού της κάτω από δύο χιλιάδες (1.630), εκλέγοντας πλέον 3μελές Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας.  
Στις άλλες Δημοτικές Ενότητες δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, πλην της τοπικής κοινότητας Αργυρότοπου η οποία λόγω μείωσης του πληθυσμού της κάτω των 300 κατοίκων (292), θα εκλέγει πλέον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας και όχι τριμελές τοπικό συμβούλιο.
(Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" Δημοτικές Κοινότητες ονομάζονται όσες κοινότητες έχουν πάνω από 2000 κατοίκους ενώ Τοπικές Κοινότητες όσες έχουν κάτω από 2000 κατοίκους).

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Έδρα: Ηγουμενίτσα
Πληθυσμός (de facto) 26.389
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18.491
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ 2.471
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ 1.157
δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ 1.630
ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ 2.640
Στην Εκλογική Περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα) Ηγουμενίτσας παραμένουν με πλέον των 300 κατοίκων οι Τοπικές Κοινότητες Καστρίου (747), Λαδοχωρίου (946) και  Μαυρουδίου (1002), στην Εκλογική Περιφέρεια Μαργαριτίου οι Τοπικές Κοινότητες Μαζαρακιάς (472) και  Μαργαριτίου (770), στην Εκλογική Περιφέρεια Παραποτάμου η Τοπική Κοινότητα Παραποτάμου (737) και στην Εκλογική Περιφέρεια Συβότων οι Τοπικές Κοινότητες Πλαταριάς (970), Συβότων (867) και Φασκομηλιάς (511). Όλες οι παραπάνω Τοπικές Κοινότητες συνεχίζουν να εκλέγουν τριμελή τοπικά συμβούλια, ενώ όσες δεν αναφέρονται  δεν υπερβαίνουν τους 300 κατοίκους και εκλέγουν εκπροσώπους τοπικής κοινότητας.
Μια σημαντική όμως αλλαγή επέρχεται στην Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας η οποία ξεπερνώντας τον αριθμό των δέκα χιλιάδων κατοίκων (10.390), θα εκλέγει πλέον 11μελές Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, αντί για το μέχρι σήμερα 5μελές.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η de facto απογραφή του 2011 δεν φέρνει αύξηση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος παραμένει στα 27 μέλη, αφού ο πληθυσμός του δήμου δεν ξεπέρασε τις 30.000 κατοίκους.
Η Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, δηλαδή ο πρώην Δήμος Ηγουμενίτσας, θα συμμετέχει στο 27με­λές Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου με 19 μέλη, η Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου, δηλαδή ο πρώην Δήμος Μαργαριτίου, θα συμμετέχει με 2 μέλη, η Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου, δηλαδή ο πρώην Δήμος Παραποτάμου, θα συμμετέχει με 1μέλος, η Δημοτική Ενότητα Συβότων, δηλαδή ο πρώην Δήμος Συβότων, θα συμμετέχει με 3 μέλη, η δε Δημοτική Ενότητα Πέρδικας, δηλαδή η πρώην Κοινότητα Πέρδικας θα συμμετέχει με 2 μέλη,.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει σε κάθε εκλογική περιφέρεια (δημοτική ενότητα) υποψηφίους έως 50% πλέον του εκλεγόμενου αριθμού μην υπερβαίνοντας τον συνολικό αριθμό των 41 υποψηφίων  Δημοτικών Συμβούλων (27+50%=41).
Το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της περιφέρειας (χωριστά), τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους των άλλων περιφερειών (χωριστά) και τους υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς ή Κοινοτικούς Συμβούλους του τοπικού διαμερίσματος.
Για την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων θα ψηφίζουμε τους υποψήφιους της περιφέρειας μας, βάζοντας έως τρεις σταυρούς  (μόνον εφόσον οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από 3 διαφορετικά βάζουμε 1 σταυρό) και έναν επιπλέον μόνο σε έναν υποψήφιο από κάποια άλλη περιφέρεια (πρώην Δήμο). Τα 3/5 των εδρών, δηλαδή 16, καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός και τα 2/5, δηλαδή 11, αναλογικά η αντιπολίτευση.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Στην  Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, η πόλη οποία θα έχει 11με­λές Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 12 υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 6 υποψήφιους. Τα 3/5 των εδρών ­καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός συνολικά στον Δήμο, δηλαδή του εκλεγέντος Δημάρχου, και τα 2/5 η αντιπολίτευση. Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι αυτός του πλειοψηφούντος συνδυασμού στον δήμο γενικά (του εκλεγέντος δημάρχου δηλαδή) που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Οι Τοπικές Κοινότητες που έχουν πλέον των 300 κατοίκων, όπως προαναφέρθηκαν,  θα έχουν 3μελή Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια και κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 4 υποψήφιους Τοπικούς Κοινοτικούς Συμβούλους. Πρόεδρος Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου θα εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας. (Εδώ μπορεί να υπάρξει το φαινόμενο να εκλεγούν αντιπολιτευόμενοι  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων)
Οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους. Ο αριθμός των υποψηφίων Εκπροσώπων κάθε Τοπικής Κοινότητας μπορεί να είναι μέχρι δύο και εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας.
Συμμετοχή γυναικών-ανδρών
Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικής κοινότητας και συμβούλων τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε δημοτικό συμβούλιο και κάθε συμβούλιο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Όλα τα παραπάνω, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο του «Καλλικράτη», θα πρέπει φυσικά να επισημοποιηθούν και με την αναμενόμενη έκδοση εγκύκλιου του υπουργείου εσωτερικών.
 
Σταύρος Κωστάρας

                                                Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φιλιατών 

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η απογραφή του 2011 στον Δήμο Φιλιατών.
Όπως είναι πλέον γνωστό οι επόμενες δημοτικές εκλογές τον Μάιο 2014 θα διεξαχθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα του "Καλλικράτη" και φυσικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011 που επιφέρουν αλλαγές  στα  αυτοδιοικητικά του δήμου μας.
Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι αλλαγές αυτές.
Ο  Δήμος Φιλιατών συνεχίζει να αποτελείται από τις δύο εκλογικές περιφέρειες – δημοτικές ενότητες (όπως ονομάζονται πλέον οι πρώην - καταργηθέντες με τον Καλλικράτη Δήμοι Φιλιατών και Σαγιάδας).
Η Περιφέρεια Φιλιατών, όπως είχε διαμορφωθεί ως δήμος Φιλιατών, αποτελείται από την Δημοτική Κοινότητα Φιλιατών και τις 41 Τοπικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Φιλιατών.
Η Περιφέρεια Σαγιάδας αποτελείται από τις  5 Τοπικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Σαγιάδας.
(Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" Δημοτικές Κοινότητες ονομάζονται όσες έχουν πάνω από 2000 κατοίκους ενώ Τοπικές Κοινότητες όσες έχουν κάτω από 2000 κατοίκους).

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Έδρα: Φιλιάτες.
Πληθυσμός (de facto) 7.909
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 6.154
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ 1.755
Στην Εκλογική Περιφέρεια Σαγιάδας παραμένουν με πλέον των 300 κατοίκων οι Τοπικές κοινότητες Σαγιάδας(593), Κεστρίνης(306) και Ασπροκκλησίου(503), οι οποίες και εκλέγουν τριμελή τοπικά συμβούλια, ενώ στην Εκλογική Περιφέρεια Φιλιατών καμία Τοπική Κοινότητα δεν υπερβαίνει τους 300 κατοίκους και όλες εκλέγουν εκπροσώπους τοπικής κοινότητας.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η απογραφή του 2011 φέρνει και την μείωση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από 27 σε 21.
Η Περιφέρεια Φιλιατών, δηλαδή ο πρώην Δήμος Φιλιατών, θα συμμετέχει στο 21με­λές Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου με 16 μέλη, παίρνοντας 5 λιγότερες έδρες σε σχέση με το 2010.
Η Περιφέρεια Σαγιάδας δηλαδή ο πρώην Δήμος Σαγιάδας θα συμμετέχει στο 21με­λές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με 5 μέλη παίρνοντας 1 λιγότερη έδρα σε σχέση με το 2010.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει: Στην περιφέρεια Φιλιατών έως 24 υποψηφίους ενώ στην περιφέρεια Σαγιάδας έως 8 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.
Το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της περιφέρειας (χωριστά), τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της άλλης περιφέρειας (χωριστά) και τους υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς ή Κοινοτικούς Συμβούλους του τοπικού διαμερίσματος.
Για την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων θα ψηφίζουμε τους υποψήφιους της περιφέρειας μας, βάζοντας έως τρεις σταυρούς και έναν τέταρτο μόνο σε υποψήφιο από κάποια άλλη περιφέρεια (πρώην Δήμο). Τα 3/5 των εδρών, δηλαδή 13, καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός και τα 2/5, δηλαδή 8, αναλογικά η αντιπολίτευση.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Η μοναδική Δημοτική Κοινότητα, δηλαδή η πόλη των Φιλιατών θα έχει 5με­λές Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο. (Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 6 υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους)
Τα 3/5 των εδρών ­καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός συνολικά στον Δήμο, δηλαδή του εκλεγέντος Δημάρχου, και τα 2/5 η αντιπολίτευση.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι αυτός του πλειοψηφούν συνδυασμού (του εκλεγέντος δημάρχου) που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Οι Τοπικές Κοινότητες Σαγιάδας, Κεστρίνης και Ασπροκκλησίου θα έχουν 3μελή Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια (Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 4 υποψήφιους Τοπικούς Κοινοτικούς Συμβούλους)
Πρόεδρος Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου θα εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας. (Εδώ μπορεί να υπάρξει το φαινόμενο να εκλεγούν αντιπολιτευόμενοι  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων)
Οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους. Ο αριθμός των υποψηφίων Εκπροσώπων κάθε Τοπικής Κοινότητας μπορεί να είναι μέχρι δύο και εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΑΝΔΡΩΝ

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικής κοινότητας και συμβούλων τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε δημοτικό συμβούλιο και κάθε συμβούλιο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.