Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ποιος πληρώνει σ’ αυτόν τον τόπο!


Και ενώ τα χρέη των καταναλωτών προς την ΔΕΑΥΗ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, ανέρχονταν αισίως στο ποσό  1.690.700 ευρώ, ήρθε να προστεθεί σε αυτά και το υπέρογκο χρέος των 614.407,03€ του Δήμου Φιλιατών,
 Η ΔΕΥΑΗ για να μπορέσει να εισπράξει κάποια από τα υπέρογκα χρέη ληξιπρόθεσμων οφειλών με την απόφαση Νο 42 της 4-4-2016 αποφάσισε την ανάθεση της είσπραξης μέρους των εσόδων της στην Δ.Ο.Υ, και συγκριμένα των οφειλών που υπερβαίνουν τα 1.000,00€.  
Βέβαια με την ανάθεση αυτή η ΔΕΥΑΗ αποποιείται τόσο τους τόκους, που θα εισέπραττε για τις οφειλές αυτές, αλλά χάνει και ένα επιπλέον ποσό 10% επί των εισπραττόμενων το οποίο παρακρατεί η Δ.Ο.Υ ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης.
Την ίδια όμως απόφαση είχε πάρει η ΔΕΥΑΗ και την 14-3-2013 (απόφαση αριθμός 6). Όπως όμως προκύπτει η απόφαση αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τα χρέη των οφειλετών και να ανέλθουν πλέον σε ύψη που δεν είναι εισπράξιμα.
Το χρέος ύψους 614.407,03€ του Δήμου Φιλιατών, το οποίο καταλογίστηκε με την απόφαση 37 της  21-2-2018, θα έπρεπε και αυτό να βεβαιωθεί στην Δ.Ο.Υ, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, οι αποφάσεις του Δ.Σ της ΔΕΥΑΗ λαμβάνονται για τα μάτια του κόσμου και όχι για να εφαρμόζονται.  
Εν τω μεταξύ η ΔΕΥΑΗ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αυξήσει τις οφειλές των πολιτών εκδίδοντας λογαριασμούς κατά το δοκούν. Έτσι άλλοι λογαριασμοί αφορούν χρονικά διαστήματα 3 μηνών και 10 ημερών περίπου, κι άλλοι υπερβαίνουν κατά πολύ το τετράμηνο, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι κλίμακες χρέωσης και φυσικά και τα χρήματα που πληρώνουν οι συνεπείς μόνο, απ ότι φαίνεται, πολίτες.
Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίφαση με όσα αποφάσισε το Δ.Σ  (απόφαση 9 της 10-2-2016), με την οποία ορίζεται ότι η έκδοση λογαριασμών θα γίνεται ανά τετράμηνο και επιπλέον θα εκδίδεται και έναντι λογαριασμός ανά δίμηνο. Να είστε όμως βέβαιοι ότι θα επανέλθω σε αυτό με άλλη ανάρτηση η οποία θα αναδεικνύει όλο το μέγεθος του θέματος.
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή η ΔΕΥΑΗ να μας απαντήσει πόσες οφειλές πλέον των 1000 ευρώ βεβαίωσε και πόσες δεν βεβαίωσε στην Δ.Ο.Υ? Πόσα χρήματα αναλογούν στο 10% που δεν θα εισπράξει πλέον?? Προέβη στην ενημέρωση όλων των οφειλετών προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πριν προβεί στην βεβαίωσή τους? Πόσα είναι τα χρήματα τα οποία είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και δεν θα εισπράξει ποτέ και θα πρέπει κάποια στιγμή να τα διαγράψει?
Βέβαια η προσφιλής τακτική της ΔΕΥΑΗ είναι να μην απαντάει στα ερωτήματα που πονάνε! Θα επανέλθω όμως και σε αυτά. Διότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο και από την «Διαύγεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου