Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #1#



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας η οποία πραγματοποιήθηκε την 11/6/2014 για την συζήτηση 32 συνολικά θεμάτων  τα οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις στην «νεκρή» περίοδο μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. Αν και επ’ αυτού υπήρξαν αντιρρήσεις και κάποιοι εκ των συμβούλων θεώρησαν ότι κάποια θέματα δεν θα έπρεπε να συζητηθούν, διότι δεν μπορεί να δεσμεύεται η νέα δημοτική αρχή, ο Δήμος δεν είναι παραμάγαζο ικανοποίησης προσωπικών αιτημάτων και θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Άλλωστε οι αποφάσεις του ελέγχονται για την νομιμότητά τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε περίπτωση οιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να υποβάλει προσφυγή κατά των αποφασισθέντων αν θεωρεί ότι τον θίγουν ή τον αδικούν.
Η σοβαρότατη, όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου, πρόσφατη ρύθμιση των χρεών και συνεπώς είσπραξη των οφειλομένων προς τον Δήμο, η οποία ψηφίστηκε με νόμο (4257/2014) από την βουλή πέρασε στα ψιλά σαν θέμα συζήτησης, περιοριζόμενη έτσι σε μια απλή ολιγόλογη ανακοίνωση η οποία εν ολίγοις δεν πληροφορεί για τίποτα τους συμπολίτες και όποιος την διάβασε την διάβασε. Τηλεφωνικές πληροφορίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα από υπαλλήλους Δημοτικών Ενοτήτων οι οποίοι προφανώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για το οικονομικό μέρος της ρύθμισης είναι σχεδόν αδύνατο να δοθούν.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας όφειλε και θα πρέπει να προβεί σε λεπτομερή ανακοίνωση,  κατά τα πρότυπα της ανακοίνωσης του Δήμου Σουλίου, την οποία μάλιστα θεωρώ ότι θα έπρεπε να συνοδέψει και με αντίστοιχα παραδείγματα κατά περίπτωση διότι οι περιπτώσεις είναι πολλές. Θα έπρεπε ακόμη να συμπεριλάβει και πληροφορίες για το ποια ρύθμιση και αν συμφέρει και σε τι τους δημότες, το νόμιμο συμφέρον των οποίων είναι, και πρέπει άλλωστε να είναι, ο μοναδικός σκοπός της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Αν για παράδειγμα τα τοκοχρεολύσια, τα οποία προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση, φτάνουν ή και υπερβαίνουν τις προσαυξήσεις, ποιος ο λόγος να προβεί κάποιος σε τέτοια ρύθμιση; Μέχρι την 13 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπάρχει άφθονος χρόνος για να γίνει.

Μήπως όμως σε κάθε περίπτωση και πριν από την ένταξη σε ρύθμιση θα έπρεπε να ενημερώσει τους δημότες για υποβολή αιτήσεων παραγραφής των οφειλών για τις οποίες έχει παρέλθει το νόμιμο χρονικό διάστημα και κατόπιν να τους καθοδηγήσει σε υποβολή αίτησης ρύθμισης; Μήπως απαιτείται, και όχι μόνον από τον Δήμο Ηγουμενίτσας,  μία γενναία πολιτική απόφαση η οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των χρονιζόντων οφειλών και θα οδηγήσει σε μια νέα αρχή την ύπαρξη και βεβαίωση οφειλών οι οποίες πλέον θα μπορούν να διεκδικηθούν με τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στα οποία ελάχιστοι Δήμοι προβαίνουν;  Αυτά έπρεπε να πρέπει να εξετάζει κατά κύριο λόγο και επί μακρόν η κάθε δημοτική αρχή που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των δημοτών της και όχι αυτά που θα περιγράψω στην επόμενη επιστολή – επισήμανσή μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου