Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Φίλε μου Αντρέα

Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση πόσοι Έλληνες πολιτικοποιήθηκαν τώρα τελευταία και κρίνουν, κατακρίνουν, σχολιάζουν, στο διαδίκτυο κυρίως, την κάθε πράξη και κάθε είδηση που υποπίπτει στην αντίληψή τους, αλλά, δυστυχώς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι το ιντερνέτ δεν είναι πηγή αξιόπιστων πληροφοριών αλλά τόπος απλής παράθεσης κάθε σκέψης, φαντασίωσης και παραλογισμού πολλές φορές, κάθε συνανθρώπου ο οποίος έχει πρόσβαση σε αυτό!!! Πολλά δε από τα σχόλια αυτά είναι υβριστικά, βρίθουν ανακριβειών και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ακούω ακόμη πολλούς φίλους να λένε: «Το διάβασα στο ιντερνέτ» και προσπαθώ να εξηγήσω ότι όποια «βλακεία»  διαβάζουμε στο διαδίκτυο πρέπει οι ίδιοι να είμαστε σε θέση και να την επεξεργαστούμε και να την τοποθετήσουμε, σε κάποια πλαίσια λογικής σκέψης!!! Στο διαδίκτυο πλέον έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι από μας και η αναδιαβίβαση - προώθηση αναξιόπιστων «πληροφοριών» και υβριστικών σχολίων αποβαίνει σε κακό όλων όσων τα διαβάζουν και δεν έχουν τη δυνατότητα ή τον τρόπο να κρίνουν και να αφομοιώσουν το σωστό συμπέρασμα.
Βέβαια στο διαδίκτυο υπάρχουν και λεχθέντα πολιτικών τα οποία παραφράζονται, ή εκλαμβάνονται κατά το δοκούν, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, και να παραπλανήσουν πολλές φορές τους αναγνώστες. Υπάρχουν άλλοι συντάκτες κειμένων οι οποίοι βρίζουν ασύστολα, γράφοντας ότι τους κατέβει, βγάζοντας κάθε απωθημένο των τελευταίων 30 – 40 ετών, για πράξεις και πρακτικές για τις οποίες ρίχνουν το ανάθεμα στους «κακούς» πολιτικούς, οι οποίοι κορόιδεψαν εμάς τους «άγιους» πολίτες.
Το να υιοθετούμε κάθε τι που γράφεται στο ιντερνέτ και να προσπαθούμε να επηρεάσουμε με αυτό πολιτικά, ηθικά  ή κοινωνικά τους συμπολίτες μας, να το κάνουμε πολιτική σκέψη και αντίληψη, και να το προωθούμε σαν είδηση είναι λάθος. Το να μελετάς και να φιλτράρεις τις απίστευτα πολλές πληροφορίες του διαδικτύου θέλει πολλές γνώσεις και υπομονή. Εκτός αν κάποιοι το κάνουν επίτηδες για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη.
Δεν θα συμμεριστώ ούτε αυτούς, ούτε βέβαια τους μεγάλο-δημοσιογράφους των τηλεοπτικών, κυρίως, μέσων, που κάνουν το ίδιο σε μεγαλύτερη κλίμακα, για τους δικούς τους λόγους, λειτουργώντας ως γνωστόν, πάντα προς όφελος των χρηματοδοτών τους,!!! Δεν θεωρώ ότι η τηλεόραση σε σχέση με το διαδίκτυο είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο, αλλά εκεί τουλάχιστον υπάρχει ονοματεπώνυμο και αντίλογος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Από αυτούς βέβαια  που πίστεψαν στα λεγόμενα του Σώρρα (αν θυμάμαι καλά το όνομα) και στην Τράπεζα της Ανατολής (με τις μετοχές των τρισεκατομμυρίων δολαρίων) τα οποία έγιναν και πρώτα θέματα σε τηλεοπτικά κανάλια, μάλλον δεν έχω και δεν πρέπει να έχω μεγάλες απαιτήσεις. !!!!!!
Προσωπικά έχοντας προσλαμβάνουσες  τόσο από την  Ελληνική όσο και από την Ευρωπαϊκή παιδεία, θεωρώ ότι έχω και γνώσεις και κρίση και μπορώ να διαβάσω και να αντιληφθώ την διαφορά, αλλά και το σωστό, το εφικτό και το δίκαιο!!! Ως άστρο φωτεινό, το οποίο με οδηγεί στα βήματα της σκέψης μου, έχω τόσο την διδασκαλία των αρχαίων φιλοσόφων προγόνων μας, όσο και την ρήση του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, αυτού του αναμορφωτή της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είπε: «Φοβού τον άνθρωπο του ενός βιβλίου»!!!
 Είναι γεγονός πάντως ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε όλοι ξεφύγει λίγο, αλλά, φίλοι μου, προσπαθήστε, τουλάχιστον για αυτά που εσείς προωθείτε, υιοθετείτε και διαδίδετε, να μην το κάνετε εφόσον έχετε την υπόνοια ότι δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, και παραπλανούνται οι αναγνώστες, αλλά και όσοι δεν είναι σε θέση να έχουν την απαιτούμενη κρίση.
Η σκέψη μας, στην εκκίνησή της, θα πρέπει να έχει υπόψη όλοι Έλληνες είμαστε και, θεωρώ δεδομένο και εκ προοιμίου, ότι όλοι το συμφέρον της Ελλάδας θέλουμε.
Σε όλους δε τους αναγνώστες θέλω να τονίσω ότι πρώτα από όλα πρέπει να λειτουργεί η κρίση και η λογική και μετά οποιοδήποτε συναίσθημα, είτε αυτό είναι οργή, είτε φόβος, είτε μίσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου