Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Εν συντομία ο «Κλεισθένης» για τις δημοτικές εκλογές!!!!


Ο «Κλεισθένης» ήρθε στις δημοτικές εκλογές με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον «Καλλικράτη». Παρακάτω μερικές από τις κυριότερες επισημάνσεις που διαφοροποιούν ή όχι τα ισχύοντα!
- Εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) και οι εκλεγόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι σε αυτές δεν αλλάζουν, αφού ισχύουν τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011.
- Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εκλεγομένων στον οικείο δήμο, με δυνατότητα προσαύξησης 30% επί των εκλεγομένων σε κάθε εκλογική περιφέρεια και ένας ακόμη επιπλέον στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν λιγότερους από 5 δημοτικούς συμβούλους.  Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων του άλλου φύλλου  πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%.
- Οι εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από 5 συμβούλους και άνω μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι κάτοικοι των εκλογικών περιφερειών που εκλέγουν λιγότερους από 5 δημοτικούς συμβούλους 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
- Οι τοπικές κοινότητες οι οποίες που έχουν πλέον των 300 κατοίκων θα εκλέγουν τοπικά συμβούλια των οποίων τα μέλη αυξάνονται σε σχέση με το πρότερο καθεστώς. Από 301 έως 2.000 θα είναι 5μελή, από 2.001 έως 10.000 7μελή, από 10.001 έως 50.000 11μελή και από 50.001 και άνω 15μελή.
- Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.
- Οι υποψήφιοι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, (πληθυσμός πλέον των 300 κατοίκων), που πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι από 5 έως 8 για τα 5μελή τοπικά συμβούλια, από 7 έως 9 για τα 7μελή, από 11 έως 14 για τα 11μελή και από 15 έως 20 για τα 15μελή τοπικά συμβούλια. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων του άλλου φύλλου, για τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων, πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%.
- Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από περισσότερα από 7 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν 2 σταυρούς ενώ για τα 5μελή μόνο 1 σταυρό.
- Για τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων των τοπικών συμβουλίων (πληθυσμός άνω των 300 κατοίκων) δεν απαιτείται σταυρός και οι υποψήφιοι πρόεδροι κοινότητας των συνδυασμών αυτών θεωρείται ότι λαμβάνουν όλες τις ψήφους του συνδυασμού.
- Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίους (300) κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
- Πλέον οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων των κοινοτήτων γίνονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται από τα κεντρικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων. Η δε ψηφοφορία γίνεται σε ξεχωριστή κάλπη.
- Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.
- Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με τον συνολικό αριθμό εδρών των εδρών του δήμου, καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η κάθε παράταξη. 
- Μετά την κατανομή των εδρών σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, εκλέγονται οι υποψήφιοι του συνδυασμού που έχουν τους περισσότερους σταυρούς σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
- Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες την έδρα την παίρνει ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός στην περιφέρεια αυτή.  
- Πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας που έχει πάνω από 300 κατοίκους εκλέγεται ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους συνδυασμούς με ψηφοφορία μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων της κοινότητας, η οποία διεξάγεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου της δημοτικής περιόδου.
- Πρόεδρος κοινότητας που έχει πληθυσμό κάτω από 300 κατοίκους εκλέγεται ο υποψήφιος που θα πάρει τους περισσότερους σταυρούς στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.
- Αντιδήμαρχοι μπορούν να ορίζονται και από την αντιπολίτευση αν όμως το εγκρίνει η πλειοψηφία των μελών της παράταξης στην οποία ανήκει ο προτεινόμενος.
- Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται υποχρεωτικά από την παράταξη του δημάρχου. Άλλος υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί μόνον αν συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
- Επιτρέπεται η προσχώρηση δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη αν αυτή εγκριθεί από τα 2/3 των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί.
- Δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη αν συμφωνήσει και υπογράψει το σύνολο των μελών των παρατάξεων.   

Σταύρος Κωστάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου