Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΥΑΗ: Το νερό νεράκι


Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, πέραν των λοιπών αυξήσεων σε βάρος των πολιτών που επέβαλε στηριζόμενη σε «μυστικές» μελέτες, κατάφερε, με τους τετράμηνους λογαριασμούς που καθιέρωσε, να αυξήσει τα έσοδά της κατά μεγάλο ποσοστό.  

Πέτυχε όμως ταυτόχρονα να αυξήσει την δυσκολία των καταναλωτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να αυξήσει τους ανείσπρακτους λογαριασμούς.  
Και ενώ, με τους τετράμηνους λογαριασμούς, το πάγιο ύδρευσης και το τέλος υδρομετρητή που πληρώνουμε παραμένουν στα επίπεδα των 5 και 1 ευρώ ανά μήνα αντίστοιχα, (μαζί με τον ΦΠΑ), και ήτοι συνολικά 60 και 12 ευρώ ανά έτος, τα χρήματα που πληρώνουμε παραπάνω εξαιτίας των  λογαριασμών αυτών είναι πολλά.
Υπολογιζόμενη με περίπου 600 λίτρα νερού μέση κατανάλωση ανά ημέρα, για μια τετραμελή οικογένεια, η μηνιαία κατανάλωση νερού ανέρχεται σε 18 κυβικά τον μήνα. Συνεπώς με τους 4μηνους λογαριασμούς τα επιπλέον 18 κυβικά που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής με κάθε λογαριασμό εισέρχονται στις επόμενες κλίμακες χρέωσης και χρεώνονται με 0,80 και 1,20 ευρώ ανά κυβικό. Η κατανάλωση αυτή, προσθέτοντας και την αποχέτευση, η οποία τιμολογείται με 90% επί του νερού που καταναλώνεται, δημιουργεί για κάθε μέση οικογένεια ένα επιπλέον  κόστος περίπου 52 ευρώ τον χρόνο και ήτοι 17 ευρώ σε κάθε τετράμηνο λογαριασμό.  Λογιζόμενο το ποσό αυτό επί του συνόλου των καταναλωτών, αποφέρει στην ΔΕΥΑΗ ένα πολύ μεγάλο ποσό εσόδων το οποίο αποκόμισε χάριν ενός και μόνο λογιστικού τρικ.
Πέραν των ανωτέρω όμως παρατηρώντας τις μεγάλες διαφορές που υφίστανται στις καταναλώσεις μεταξύ παρεμφερών οικογενειών, οι οποίες δεν είναι της τάξης των 10 ή 20 ευρώ το τετράμηνο, αλλά διαφορές που κάνουν τους λογαριασμούς διπλάσιους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί αυτές οι διαφορές να οφείλονται μόνο στα λογιστικά τρικ της ΔΕΥΑΗ.
Ένας από τους λόγους που μπορεί να υφίστανται αυτές οι διαφορές είναι οι υδρομετρητές που χρησιμοποιεί η ΔΕΑΥΗ (τους οποίους δεν αντικαθιστά  παρότι εισπράττει πολύ μεγάλα ποσά για τον λόγο αυτό, τα οποία «αξιοποιούνται» για άλλους λόγους από αυτούς για τους οποίους εισπράττονται).
Η παλαιότητα  και οι φθορές των υδρομετρητών, σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση του νερού, προκαλούν την κακή λειτουργία τους και οι πιθανότητες να  δημιουργηθούν υψηλότερες χρεώσεις είναι μεγάλες.
Οι διακοπές νερού, ο αέρας που εισέρχεται, η αντίστροφη ροή και η ταχύτητα του νερού μπορεί επίσης να δημιουργήσουν υψηλότερες χρεώσεις.
Ακόμη και ο τρόπος που τοποθετείται ένας υδρομετρητής μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες χρεώσεις αφού συνιστάται, αναλόγως του τύπου του υδρομετρητή, οριζόντια ή κάθετη τοποθέτηση, αλλά και ανάλογο μήκος σωλήνων πριν και μετά από αυτόν
Οι υδρομετρητές είναι διαφόρων τύπων. Χωρίς να γνωρίζω τους τύπους που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΗ το ορθό θα ήταν να χρησιμοποιεί ογκομετρικούς υδρομετρητές  με έμβολο, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένοι στην Ευρώπη και οι πλέον ακριβείς στις μετρήσεις σε σχέση με τους λοιπούς.  Ας αξιοποιήσει επιτέλους τα χρήματα που εισπράττει για τον λόγο αυτόν.
Σημαντικό πάντως ρόλο στην μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΗ έχουν και οι κλοπές νερού. Ένα φαινόμενο, δυστυχώς πολύ συνηθισμένο, το οποίο η ΔΕΥΑΗ αδυνατεί να ελέγξει. Έτσι τα χρέη των νομοταγών πολιτών αυξάνονται, ενώ κάποιοι σκορπάνε το νερό σε κήπους και μποστάνια χωρίς να αγχώνονται για την λυπητερή.
Οι καταναλωτές τέλος για να πετύχουν καλή οικονομία στην διαχείριση του νερού, και να μειώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, θα πρέπει, εκτός από τον έλεγχο αφανών διαρροών, να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω:
- Το ντους με τη βρύση κλειστή στα ενδιάμεσα διαστήματα (σαπούνισμα, λούσιμο κλπ) γίνεται με 40 λίτρα νερό. Το ντους με το νερό να τρέχει χρειάζεται 120 λίτρα, ενώ το μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα 180 λίτρα
- Στο πλυντήριο ρούχων το οικονομικό πρόγραμμα καταναλώνει 130 λίτρα νερού ενώ το μεγάλο πρόγραμμα έως και 300 λίτρα.
- Το πλυντήριο πιάτων στο οικονομικό πρόγραμμα καταναλώνει έως 35 λίτρα νερού, ενώ στο μεγάλο πρόγραμμα 150 λίτρα.
- Το πλύσιμο των δοντιών με προσεκτική χρήση του νερού χρειάζεται το πολύ δύο λίτρα, ενώ με ανοικτή τη βρύση  20 λίτρα. Το ίδιο ισχύει και για το ξύρισμα με 3 λίτρα με την οικονομική μέθοδο και 30 λίτρα με την σπάταλη
Όσον δε αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας ας διαβάσουμε όλοι το παρακάτω άρθρο της εφημερίδας « Καθημερινή».  
Εύχομαι καλή χρονιά (χωρίς νέες αυξήσεις).
Σταύρος Κωστάρας 


1 σχόλιο: