Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Φιλιάτες: Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες

Πλήθος οι αντιδράσεις από τους κατοίκους του ακριτικού Δήμου Φιλιατών στο άκουσμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον χώρο του εκεί εργοστασίου για την φιλοξενία προσφύγων οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο για παραμονή στην χώρα μας.
Γίνεται βέβαια λόγος για μία κλειστή δομή φιλοξενίας η οποία θα λειτουργήσει ως ένας ενδιάμεσος σταθμός για όσους έχουν αιτηθεί άσυλο, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, και οι οποίοι στην συνέχεια θα μεταφερθούν σε τόπους οριστικής ή προσωρινής διαμονής.,
Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται ο χώρος για μακροχρόνια διαμονή των προσφύγων αλλά ούτε και είναι εφικτό μια πόλη του μεγέθους των Φιλιατών να γίνει τόπος διαμονής έστω και περιορισμένου αριθμού προσφύγων. Τόσο το μέγεθος της πόλης, όσο και η γειτνίαση με την Αλβανία και η ύπαρξη του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα το καθιστούν αποτρεπτικό.
Υπάρχουν πολλά τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην περίπτωση που αυτό τελικά αποφασιστεί και δρομολογηθεί. Υπάρχουν προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν απαιτητές από την δημοτική αρχή η οποία θα αναλάβει μεγάλο κομμάτι, αλλά και ευθύνες της υλοποίησης του σχεδίου αν ευδοκιμήσει. Κάποιες από τις απαιτήσεις θεωρώ ότι πρέπει να είναι οι παρακάτω:
1. Ο συγκεκριμένος και περιορισμένος αριθμός των προσφύγων, αλλά και ο χρόνος τον οποίο θα παραμένουν εκεί.
2. Η προέλευση και η ομογένεια των μεταναστών καθώς και η οικογενειακή τους κατάσταση.  
3. Η ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς και προσωπικό αλλά και η χρηματοδότησή του για να ανταπεξέλθει.
4.Η στελέχωση των Μ.Κ.Ο αλλά και των λοιπών υπηρεσιών υποστήριξης με αποκλειστικό κριτήριο την εντοπιότητα.
5. Η ενίσχυση  και η στελέχωση του αστυνομικού τμήματος με επιπλέον προσωπικό και οχήματα για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε περίπτωση.
6. Η χρηματοδότηση του Δήμου για τις υποδομές που θα απαιτηθούν όσον αφορά δρόμους και λοιπά δίκτυα, αλλά και για την πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.
7. Η ενίσχυση της τοπικής αγοράς με προμήθειες αποκλειστικά από εκεί.
Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής θεωρώ ότι προέρχονται κυρίως από την έλλειψη ενημέρωσης. Μια κλειστή δομή δεν θα επηρεάσει τον ντόπιο πληθυσμό αφού θα είναι τόπος προσωρινής διαμονής και όχι εγκατάστασης των προσφύγων. Τουναντίον θα προσφέρει στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πριν υπάρξουν κάθε είδους αντιδράσεις ας υπάρξουν ώριμες σκέψεις, ενημέρωση και ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων. Για αυτό άλλωστε και το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα 11/11/2019.
Υφίσταται βέβαια πάντοτε ο φόβος ότι δεν θα τηρηθούν τα όσα συμφωνηθούν. Η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς που διοικούν είναι δικαιολογημένη. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα.
Το πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού για την κυβέρνηση είναι μεγάλο. Αλλά από την στιγμή που ήρθαν και υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, το πρόβλημα ανήκει σε όλους μας κι όχι μόνο σε ορισμένους που βρίσκονται δίπλα στα θαλάσσια σύνορα. Δεν μπορούμε ως Έλληνες πολίτες να έχουμε την απαίτηση να φορτωθούν τους πρόσφυγες τα 2-3 νησιά που αποβιβάζονται.
Ότι κακώς έρχονται στην χώρα μας το δέχομαι.
Το ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκό κ όχι μόνο ελληνικό είναι σωστό αλλά δεν υπάρχουν εφικτοί τρόποι για να γίνει αυτό. Αν υπήρχαν θα είχαν εφαρμοστεί προ πολλού.
Το ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, για το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολλά και αποτελεί δέλεαρ για την οικονομία μας είναι κάτι που κατευνάζει πολλές αντιδράσεις.
Το ζήτημα πάντως είναι να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών που καλώς ή κακώς έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας.


Σταύρος Κωστάρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου