Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αυτά τα συμμετείχες πριν ή συμμετέχεις τώρα στην εξουσία και δεν έχεις δικαίωμα να εκφέρεις άποψη και συνεπώς και την γνώμη σου κράτα την για τον εαυτό σου, μας έφαγαν τόσα χρόνια!!! Για αυτό ουδείς δεν μίλαγε και δεν είχε γνώμη για το τι γινόταν την περιβόητη οκταετία 2003-2010??? Όλοι ήταν μέτοχοι της εξουσίας και κατόπιν παρέμεναν αμέτοχοι χωρίς να έχουν το δικαίωμα της γνώμης και της άποψης, ότι κι αν έβλεπαν να γίνεται??? Ή ευελπιστώντας στην επανεκλογή ή και στην έλλειψη ελέγχου που υπήρχε γενικότερα, θεωρούσαν ότι όλα θα περάσουν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και θα εξαγνισθούν???
Η λάμπα που κάηκε στην πέρα ραχούλα δίπλα από το σπίτι του ψηφοφόρου μας και το χαλίκι που δεν στρώθηκε στον χωματόδρομο που πάει στο μαντρί του κουμπάρου μας δεν αποτελεί καμίας μορφής αντιπολίτευση!!! Πόσο μάλλον όταν τέτοια θέματα τίθενται στην διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου!!!
Ούτε τα ψιλά τα γράμματα στις εισηγήσεις με οικονομικά στοιχεία της πλειοψηφίας, που μια δεν τα διαβάζουμε και ψηφίζουμε θετικά και την άλλη, μετά από λίγες ημέρες,  φοράμε τα γυαλιά και καταψηφίζουμε τα ίδια που είχαμε υπερψηφίσει νωρίτερα. Λες και άμα τα διαβάζαμε θα καταλαβαίναμε τα στοιχεία αυτά μέσα στα 3-4 λεπτά που αφιερώσαμε για να τα μελετήσουμε, χωρίς καν να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις!!!
Να μην λες την γνώμη σου δηλαδή??? Να μην διαμορφώνεις προτάσεις??? Να μην έχεις άποψη για θέματα που αφορούν την λειτουργία της δημοτικής αρχής??? Η να τα λες ψιθυριστά και κρυφά στο αυτί για να μην θίξεις κάποιον από τους ημετέρους??? Ότι έκανες έκανες όσο ήσουν σε θέση εξουσίας!!! Τώρα σώπαινε και άσε τους άλλους να κάνουν ότι και όπως θεωρούν σωστό, κι ας έχεις και κάτι άλλο να προτείνεις!!! Και ας έχεις και μια καλύτερη λύση ή ιδέα!!! Κι ας διαφωνείς επειδή βλέπεις κάτι που άλλοι δεν είδαν ή δεν ήταν σε θέση να δουν!!!
Μάλλον έτσι έπρατταν και έτσι λειτουργούσαν και αυτοί που έβλεπαν τα εκατομμύρια να πετάνε για άλλους τόπους τουριστικούς και δεν είπαν κουβέντα!!!! Όσοι ήταν στην διοίκηση, δεν μιλούσαν, και όσοι είχαν απέλθει, θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε «αντιπολίτευση» στους δικούς μας!!! Μάλλον τα κουβέντιαζαν ψιθυριστά μεταξύ τους γιατί δεν ήθελαν να «θίξουν» κάποιον από αυτούς που το έκαναν!!! Για αυτό τα εκατομμύρια αποδήμησαν σε άλλους τόπους και σε άλλες τσέπες!!!
Υπό αυτή την έννοια καθένας μας οφείλει και πρέπει και αντιρρήσεις να συνεχίσει να έχει και προτάσεις να υποβάλει. Ακόμη και για θέματα που ίσως να είναι ευκόλως εννοούμενα. Πάντως φόβο για να επαναληφθεί το πανηγύρι των ετών εκείνων δεν έχουμε πια!!! Το μεγάλο και ανεξέλεγκτο φαγοπότι, υπό την κάλυψη μάλιστα των οργάνων που όφειλαν να ελέγχουν, που έγινε εκείνη την περίοδο, έλαβε τέλος. Ο λαός κατάλαβε και έχει γνώση ποιους και γιατί εκλέγει. Είναι γεγονός πάντως ότι αυτό που έγινε στον δικό μας δήμο δεν έχει προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα!!!
Προσωπικά έχω άποψη, έχω και γνώμη αλλά πλέον, μετά από τρία χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης απασχόλησης, έχω και γνώση. Όλοι αυτοί που στο παρελθόν έλεγαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, χωρίς να γνωρίζουν καν σε τι συνηγορούσαν,  είναι αυτοί που οδήγησαν τον τόπο γενικότερα και τον δήμο μας ειδικότερα στην σημερινή τους κατάσταση. Κάποιοι επιτήδειοι τους εκμεταλλεύτηκαν και τώρα για να δικαιολογηθούν λένε δεν γνώριζα, δεν ήξερα, δεν κατάλαβα, δεν ασκούσα διοίκηση!!!! Και ποιος άγραφος νόμος λέει ότι ο ρόλος του συμβούλου, του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, του μέλους του συλλογικού οργάνου γενικότερα είναι να λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ή να πράττει και να ενεργεί μόνο όταν ασκεί διοίκηση???
Παρατηρείται ακόμη τώρα τελευταία  το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι βέβαια ενδημικό αφού επικρατεί σε πολλούς δήμους της χώρας, τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάζουν με μειωμένη σύνθεση, διότι κάποιοι, κάπου τώρα στα τελειώματα, βαρέθηκαν και μιας και είτε αποφάσισαν ότι δεν θα ξαναασχοληθούν, είτε ότι δεν τους περισσεύει χρόνος για το έργο που τους ανέθεσαν οι συμπολίτες τους, δεν πατάνε καθόλου στις συνεδριάσεις. Κάποιοι απουσιάζουν μάλλον επειδή προερχόμενοι από την συμπολίτευση και επειδή ο μόνος ρόλος τους είναι να λένε ναι σε όλα, θεωρούν ότι δεν έχει νόημα η παρουσία τους. Κάποιοι άλλοι, αν και αντιπολιτευόμενοι, είτε πιθανόν γιατί συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις αποφάσεις, οπότε δεν έχει και νόημα να το εκφράσουν συμμετέχοντας, είτε δεν έχουν καμία γνώση των θεμάτων και καμία συμμετοχή στα τεκταινόμενα, οπότε δεν έχουν και κάτι να πουν ούτε καμία πρόταση να κάνουν.
Άλλοι δικοί μας βέβαια, του δήμου μας δηλαδή, είχαν βαρεθεί από την αρχή, ίσως και λόγω της πίκρας και της απογοήτευσης που φέρνει η ήττα, με αποτέλεσμα να κάνουν αντιπολίτευση εξ αποστάσεως, μην καταδεχόμενοι να παραβρίσκονται παρά σε ελάχιστες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σε αυτές η συνεισφορά τους να είναι μηδαμινή, και κατά συνέπεια και όλου του συνδυασμού, στον οποίο βρέθηκε από σπόντα «φυτευτός» ο αρχηγός!!!
Χωρίς αντιπολίτευση, όπου αυτό υφίσταται, τίθεται θέμα ελέγχου, έλλειψης προόδου και γενικά στασιμότητας, αφού ούτε προτάσεις υποβάλλονται ούτε έλεγχος των δραστηριοτήτων και των πράξεων της εκάστοτε αρχής λαμβάνει χώρα. Επικρατεί συνήθως η λογική του «ώριμου φρούτου», σύμφωνα με  την οποία η αντιπολίτευση, μην κάνοντας απολύτως τίποτα, αναμένει την λογική φθορά της συμπολίτευσης από την άσκηση της εξουσίας και συνεπώς την εναλλαγή σε αυτήν, με ότι πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται.
Παρ’ όλα αυτά ούτε ακόμη και τώρα, προεκλογικά, παρατηρείται το φαινόμενο κάποιας έξαρσης του ελέγχου των έργων και των ημερών των διοικήσεων σε δήμους μας, ίσως γιατί οι εκκολαπτόμενοι αρχηγοί των αντίπαλων παρατάξεων δεν έχουν λόγους να το κάνουν, αφού δεν συμμετέχουν πλέον, αλλά ίσως και γιατί επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις και σε δήμους όπως ο δικός μας, δεν συμφέρει και δεν βολεύει να ξύνουμε παλιές πληγές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι έργα πρότερων διοικήσεων στις οποίες συμμετείχαμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η αντιπολίτευση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την εξουσία αφού οφείλει να ελέγχει και να παρεμβαίνει στην άσκησή της και αποτελεί ουσιαστικό αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας. Καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα και υποβάλλοντας προτάσεις και λύσεις των προβλημάτων συμμετέχει στην ίδια την άσκηση της εξουσίας.



                                                                                   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου