Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΙΑΠΗΣ!!!!!

Πιθανόν όσοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν την δημόσια διοίκηση από διάφορες, πολιτικές κυρίως θέσεις, θεώρησαν ότι θα βρουν μια οργανωμένη διοίκηση και στελεχωμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν και να φέρουν σε πέρας κάθε πολιτική ιδέα, άποψη, γνώμη, όνειρο και επιθυμία την οποία θα εξέφραζαν και θα είχαν αυτοί σαν πολιτικοί προϊστάμενοι.
Δυστυχώς όμως!!
Όλοι οι άλλοι, πριν από αυτούς, με την ίδια σκέψη το έκαναν, θεωρώντας μάλλον ότι κάποιοι άλλοι πιο πριν είχαν προβεί στις ενέργειες που έπρεπε. Κάποιοι άλλοι διάρθρωσαν και κυρίως στελέχωσαν τις  υπηρεσίες με υπαλλήλους και προϊσταμένους οι οποίοι είχαν τα κατάλληλα προσόντα. Κάποιοι άλλοι έκαναν την σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση τους και έθεσαν τους κανόνες με τους οποίους θα εργάζονται και θα κρίνονται.
Κάποιοι άλλοι πιθανόν να αρνήθηκαν να μετακινήσουν θυρωρούς σε θέσεις διευθυντών και να τοποθετήσουν θεολόγους σε θέσεις οικονομολόγων. Κάποιοι άλλοι εν γένει οργάνωσαν την δημόσια διοίκηση ώστε να έρθουν αυτοί, κάποια στιγμή που ανέλαβαν της εξουσία, να εκφράσουν μέσω του προγράμματος και των πολιτικών τους θέσεων, τα θέλω τις ιδέες και τα οράματα που θα μετατραπούν σε έργο και αποτέλεσμα.
Βέβαια αυτό είναι πολιτική και όχι διοίκηση και η γνώση τους περί του αντικειμένου ήταν και παραμένει τέτοια που μόνο ως βούληση και επιθυμία μπορεί να θεωρηθεί, αφού γνώση δεν υπήρξε. Και το χειρότερο όλων ήταν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις τους αυτές ήταν μόνο για συγκεκριμένα θέματα ή προβλήματα, τα οποία είτε ήθελαν να προωθήσουν είτε απλά υπέπεσαν στην αντίληψή τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι εφικτό, ακόμη και σε όσους είχαν την γνώση και την ευθύνη υπηρεσιακούς παράγοντες, να εκτελέσουν το έργο τους, όπως ίσως θα μπορούσαν με την σωστή οργάνωση και χωρίς τις πολιτικές παρεμβάσεις.
Οι ενέργειες όμως αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μορφές διοίκησης και δεν μπορεί παρά να έχουν επιμέρους ή ακόμα και μηδαμινά αποτελέσματα.
Οι δημόσιες και κρατικές εν γένει υπηρεσίες, στις οποίες ο πολιτικός προϊστάμενος προΐσταται, είναι υποχρεωμένες, εφόσον αυτός έχει πρόγραμμα, οράματα και ιδέες, να μπορούν να τις υλοποιήσουν, στα πλαίσια του εφικτού,  και να τις στηρίξουν με νομιμότητα, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, ανεύρεση πόρων, μόνο εάν αυτό έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και μόνο εάν είναι εφικτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει είναι σε θέση και να έχουν την δυνατότητα να αρνηθούν να συνεισφέρουν και να συνδράμουν σε ουτοπικές, παράλογες, αλόγιστες και  ανούσιες πολιτικές οι οποίες τελικά αποβαίνουν σε βάρος όλων.
Αν κάτι από τα παραπάνω αναφερόμενα σας θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες καταλαβαίνετε πιστεύω γιατί η χώρα μας έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ανύπαρκτοι ηγέτες – πολιτικοί, στηριζόμενοι σε ανύπαρκτη δημόσια διοίκηση έφεραν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που αποσκοπούσαν καθαρά και μόνο στον προσωπικό πλουτισμό γιατί αυτοί ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν!! Φαίνεται εκ του αποτελέσματος!!!!
Επειδή προσωπικά θεωρώ ότι η βούληση και η καλή θέληση των εκλεκτών δεν αρκεί για να επέλθουν οι μεταβολές που απαιτούνται θα ορίσω την διοίκηση, που συνοδεύεται από τον όρο πολιτική βούληση, ως παράμετρο των: γνωρίζω το αντικείμενο, δίνω εντολές, κατευθύνω, επιβλέπω, ελέγχω, αναζητώ και αποδίδω ευθύνες αν χρειαστεί, με σκοπό να πετύχω το καλύτερο για αυτούς που με εξέλεξαν.
Καταλήγοντας θα παραθέσω τις έννοιες τις οποίες συγχέουν, μάλλον σκόπιμα και όχι  από άγνοια, οι έλληνες πολιτικοί με τα γνωστά αποτελέσματα!! 
Ο όρος Διοίκηση ή Μάνατζμεντ (ο οποίος είναι διάφορος από τον όρο Ηγεσία και ο οποίος διακρίνεται σε Δημόσια και Ιδιωτική) είναι μία ευρύτατη έννοια με την  οποία προσδιορίζεται γενικά ο τρόπος καλύτερης οργάνωσης ομάδων ανθρώπων προς ταχύτερη επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, και προσβλέπει στην βέλτιστη και αποδοτικότερη λειτουργία των ομάδων (ανθρώπινου δυναμικού) στις οποίες και από τις οποίες αυτή εφαρμόζεται.
Η άσκηση της πολιτικής αποτελεί τέχνη αλλά και επιστήμη και αφορά σε ιδέες και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός), καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, κτλ Με τον γενικό όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν κατά τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή. Όταν η πολιτική μετατρέπεται στην τέχνη, για να διατηρηθεί ή να κατακτήσει ένα κόμμα την εξουσία ως αυτοσκοπός, τότε υπεισέρχεται η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, το "χρήμα" και οι περισσότεροι πολίτες απογοητεύονται και παύουν να ενδιαφέρονται για αυτά που τους αφορούν, με κίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου