Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Καμιά απαίτηση

Φυσικά και δεν έχω καμιά απαίτηση από ανθρώπους που η μόνη τους επαφή με την πολιτική σκέψη είναι αυτή της τηλεοπτικής εκπομπής!!
Όταν οι πολιτικές συνειδήσεις διαμορφώνονται από τους παχυλά αμειβόμενους  δημοσιογράφους, υπάλληλους των μεγαλο-εκδοτών-καναλαρχών-εργολάβων, φυσικό είναι η σκέψη και η λογική να σταματάει στους βαρύγδουπους τίτλους και στα εύκολα, απροβλημάτιστα συμπεράσματα.
Δεν υπάρχει βέβαια και η αντίστοιχη παιδεία. Δυστυχώς τα σχολεία μας δεν  προσφέρουν μόρφωση, ουδέποτε το κατόρθωσαν, αλλά τελευταία δεν προσφέρουν ούτε γνώσεις. Πολλοί μάλλον δεν είναι ούτε σε θέση να διαχωρίσουν τα λήμματα παιδεία, μόρφωση και γνώσεις.
Έτσι καθίσταται δύσκολο έως ανέφικτο να αποκτήσουν κριτική σκέψη και ώριμη λογική όσοι, με τον τρόπο τους, αλλά και την ψήφο τους, διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, πρωτίστως πολιτικό-κρατικό αλλά και οικονομικό, λόγω και των καταστάσεων που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Τελικά καλύτεροι όλων, και ωριμότεροι θα έλεγα, είναι εκείνοι που κρίνουν και αποφασίζουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον, και μόνον αυτό. Οι πράξεις τους και τα λόγια τους αποκτούν σκοπό και διέπονται από μια λογική η οποία είναι απολύτως κατανοητή και, γιατί όχι, σωστή για τα δεδομένα τους.
Οι υπόλοιποι, οι πολλοί θα έλεγα, άγονται και φέρονται από τους διαμορφωτές της πολιτικής τους συνείδησης, μην έχοντας οι ίδιοι την δυνατότητα να καταλήξουν σε κανένα λογικό συμπέρασμα και, κυρίως, μην κατανοώντας ποιο είναι το δικό τους συμφέρον, ποια είναι εκείνη η λύση η οποία θα είναι ευνοϊκή για τους ίδιους, για την κοινωνία και την πολιτεία γενικότερα.
Θα πρέπει όμως επιτέλους να δοθεί μια απάντηση στα ερωτήματα:
Πως θα κατανοήσει ο Έλληνας ποιο είναι το συμφέρον του ίδιου και της χώρας του;
Ποια χώρα και ποια πολιτεία θέλει και οραματίζεται για τον ίδιο και τα παιδιά του;
Αυτό, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει μάλλον να ξεκινήσει  από την διαμόρφωση άποψης και την πρόσληψη γνώσης για την ίδια του την χώρα στην οποία ζει. Ποια είναι επιτέλους η Ελλάδα; Τι είναι σήμερα αυτή η χώρα για την Ευρώπη και τον κόσμο όλο γενικότερα; Ποια άποψη έχουν για τους κατοίκους της οι άλλοι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου; Ποια είναι η σύνδεση της ιστορίας της χώρας μας με την σημερινή πραγματικότητα; Τι θέλουμε, τι ελπίζουμε και τι δυνατότητες έχουμε, όσον αφορά το μέλλον της;
Ποιοι είμαστε και που βαδίζουμε με λίγα λόγια!
Κατόπιν θεωρώ ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα όλες εκείνες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουμε, και να διαμορφώσουμε μια χώρα, ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι το καλύτερο δυνατό για την ύπαρξή μας ως λαού και έθνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου