Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Δημόσια Διοίκηση και Προσοντολόγιο (συνέχεια)

                                                                      Ηγουμενίτσα,  10  Δεκεμβρίου 2013

Όταν καταθέτεις τις απόψεις σου φυσικό και θεμιτό είναι να δέχεσαι και τον αντίλογο όσο και αν μερικές φορές δεν είναι αρεστός και εκφράζεται άκομψα. Χαίρομαι όμως γιατί έτσι μπορεί να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Δεν διεκδίκησα τον ρόλο του αναμορφωτή του δημόσιου τομέα και του δήμου γενικότερα. Εξάλλου μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε και ανατράφηκε επί 30-40 χρόνια δεν αλλάζει σε 2-3 χρόνια όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν. Αυτό φαίνεται και από την γενικότερη προσπάθεια των κυβερνώντων να θέσουν σε κίνηση την παράλυτη δημόσια διοίκηση. Κακές συνήθειες που άντεξαν για δεκαετίες δεν κόβονται σε λίγο χρονικό διάστημα χωρίς συλλογική προσπάθεια, ρήξεις και τριβές. Εξάλλου να μη ξεχνάμε ότι την  μερίδα του λέοντος στις διοικήσεις, οι οποίες προσπαθούν να τροποποιήσουν τα κακώς κείμενα, την έχουν και πάλι κάποιοι εκλεγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έτσι είχαν μάθει και αυτοί και είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Όταν παραδείγματος χάριν σε γενόμενη ερώτηση προς υπάλληλο του δήμου «Σε ποιο πόστο εργαζόσουνα με την προηγούμενη δημοτική αρχή και τι γνωρίζεις καλύτερα ως αντικείμενο;», η απάντηση που λαμβάνεις είναι: « Με τον προηγούμενο δήμαρχο επί οκτώ (8) χρόνια δεν είχα κανένα καθήκον και δεν έκανα απολύτως τίποτα, διότι δεν ήμουν “δικός του”, τι συμπέρασμα μπορείς να βγάλεις για τον τρόπο που προΐστανται των υπηρεσιών οι εκλεγμένοι πολιτικοί προϊστάμενοι;  Να μην αναφερθούμε δε σε υπαλλήλους οι οποίοι ημέτεροι όντες ή και ανεπιθύμητοι, δεν εμφανιζόταν ποτέ για να εργαστούν παρά μόνο για να λάβουν τον μισθό τους!
Τις απαιτήσεις αυτές που έχετε, και όλοι έχουμε, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, ορθά τις εκφράζετε και προς εμένα που μπορεί σε ένα δύσκολο ομολογουμένως περιβάλλον, να μην έκανα περισσότερα από όσα μπορούσα. Θα έπρεπε όμως να τις εκφράζετε και σε αυτούς που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση πολλές τετραετίες και  εκλέγονται ξανά και ξανά ευκαιριακά, χωρίς να έχουν επιχειρήσει να συνδράμουν στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και χωρίς σημαντική προσφορά. Εκλέγονται και επανεκλέγονται ωσάν να αποτελούν τους μοναδικούς σωτήρες και μεσσίες του τόπου. Είθε να είμαι ο τελευταίος που θα χρειαστεί η συμβολή μου στην ορθή λειτουργία του δήμου και του δημόσιου τομέα. Μακάρι να υπάρχουν άξιοι και αξιότεροι και ας περισσέψω.  
            «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν» έγραψε ο Πλάτωνας 2500 χρόνια πριν.
                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου