Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ…..


Κατ’ αρχάς πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αναμένουμε, και δεν υπάρχει άλλωστε, κανένας εξ επιφοιτήσεως σωτήρας, καθώς και ότι η λύση που υπάρχει θεωρώ ότι είναι μία και μοναδική. Θα απαιτήσει χρόνο αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη. Ξεκινώντας από τη μικρή μας κοινωνία έκαστος φροντίζουμε να αναδείξουμε και να δώσουμε την εξουσία σε άτομα άξια, ικανά, δημιουργικά, που θα εργαστούν για το κοινό καλό. Μακριά από κομματικές ταυτότητες και οτιδήποτε άλλο. Όποιον κρίνουμε ικανό και θεωρούμε ότι μπορεί να μας εκπροσωπήσει του αναθέτουμε τον ρόλο ανεξάρτητα από ποιόν πολιτικό φορέα στηρίζεται ή εκπροσωπεί. Αυτά ανέφερα πριν λίγο καιρό και εξακολουθώ να τα πιστεύω!!
Στην Ανοιχτή Συνέλευση για την δημιουργία Δημοτικής Κίνησης, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ηγουμενίτσας, έγινε λόγος και για κεντρικές πολιτικές επιλογές, όπως αυτή του Μνημονίου, του «Καλλικράτη», αλλά και για την Συμμετοχική Δημοκρατία, ως τρόπου λειτουργίας μιας Δημοτικής Αρχής. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι θέσφατο και συνεπώς έχει τις δυνατότητες να μεταλλαχθεί και να βελτιωθεί προς το καλύτερο. Ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και συνεπώς έχει πολλά περιθώρια προσαρμογής και βελτίωσης. Αντιμνημονιακοί θεωρώ ότι είμαστε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων και ως εκ τούτου πρέπει να οδηγηθούμε στην ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από το μνημόνιο, με τρόπους που δεν θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα στο βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας. Η Συμμετοχική Δημοκρατία μπορεί να δοκιμαστεί σε διάφορες μορφές της, στα πλαίσια μιας ορθής δημοτικής λειτουργίας, και να αποτελέσει παράδειγμα για εφαρμογή και για άλλους δήμους, και για τις υπόλοιπες μορφές δημόσιας διοίκησης.
Ξεκινώντας όμως από τα ουσιαστικότερα θέματα τα οποία δεν αποτελούν «πολιτικούς» αλλά οργανωτικούς και λειτουργικούς στόχους, θα προσπαθήσω να παραθέσω τους κυριότερους άξονες που, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να αποτελέσουν στόχους και προτεραιότητες μιας νέας δημοτικής αρχής στον Δήμο Ηγουμενίτσας:
Οργάνωση και λειτουργία του δήμου όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, την κοινωνική μέριμνα, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με ταυτόχρονη ορθή διαχείριση των υφιστάμενων κονδυλίων και διεκδίκηση πόρων, την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και τέλος την καθημερινότητα, η οποία αφορά στους τομείς ύδρευσης, φωτισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και κατάσταση οδοποιίας.
- Επικέντρωση σε σημαντικά θέματα όπως ο λιμένας Ηγουμενίτσας με φυσικά επακόλουθα την κρουαζιέρα, τον εμπορευματικό σταθμό και την Εγνατία Οδό, την περιφερειακή οδό της πόλης, τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής (Πέρδικα, Σύβοτα, Πλαταριά, Δρέπανο), την κατασκευή μαρίνας.
- Σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου, με έμφαση στις δυνατότητες παρέμβασης για κοινωνικούς σκοπούς και στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των αιρετών εκπροσώπων και προϊσταμένων προς όφελος της ενημέρωσης και της συμμετοχής των δημοτών.
- Τεχνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για όφελος του συνόλου των δημοτών με ορθολογική διαχείριση των πόρων που διατίθενται.   
Η μέχρι τώρα εμπειρία μου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για να επέλθουν οι μεταβολές και προσαρμογές που απαιτούνται θα απαιτηθεί πολλή δουλειά από άτομα που έχουν τις σχετικές γνώσεις και εμπειρία στην διοίκηση, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθούν, Οι δήμοι, ως ένα κομμάτι της γενικότερης δημόσιας διοίκησης, έχουν ακόμη πολλές από τις παθογένειες του συστήματος, οι οποίες μόνο σταδιακά μπορούν να απαλειφθούν στις υφιστάμενες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ακατόρθωτο αλλά αρκετά απαιτητικό, λόγω της χρόνιας αδράνειας στην οποία περιήλθε το σύστημα της διακυβέρνησης, το οποίο έπαψε να λειτουργεί με νόμους και θεσμούς στηριζόμενο σε δανεικό χρήμα, προσωπικές σχέσεις και προσωπικές διευκολύνσεις.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αλλαγές που επιθυμούμε για την χώρα μας, για την πατρίδα μας, για να επιτευχθούν με τον καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας, από τον δήμο μας, με την συμμετοχή όλων, η οποία θα μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να πετύχουμε στους στόχους μας.  
Θεωρώ ότι έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε.
- Αλλάζοντας και βελτιώνοντας τις λειτουργίες του «Καλλικράτη», όπου αυτό απαιτείται, με την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και συγκατάβαση.
- Κάνοντας το μνημόνιο να δείχνει ανήμπορο να μας επηρεάσει, μέσω της κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας.
- Συμμετέχοντας όλοι μαζί στην λειτουργία του δήμου με προτάσεις, επιτροπές, εθελοντική συμμετοχή και προσφορά.

Παραθέτω τέλος το απόσπασμα του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου το οποίο αφορά την ανοιχτή συνέλευση για την δημιουργία Δημοτικής Κίνησης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο και δανείστηκα και ως τίτλο του δημοσιεύματος, με την παρατήρηση ότι αυτό, για τα δεδομένα ενός δήμου, μιας δημοτικής αρχής, δεν θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας!!!
«Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τη συνεδρίαση - η οποία ήταν ανοιχτή - παρακολούθησαν μέλη από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους (ΑΝΕΛ, ΕΠΑΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ ακόμα και ΝΔ.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου