Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΛΙΓΕΣ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝ


Διαπιστώνω καθημερινά ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ελληνικό κράτος θέλει ακόμα πολύ μα πάρα πολύ χρόνο για να αλλάξει. Λίγες φορές απόμειναν που απορώ πλέον.
Αφορμή για το σχόλιο αυτό υπήρξε το έγγραφο με αριθμό 27294/932 της 12 Μαρτίου 2014 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου με το οποίο ζητείται η γνώμη πολιτών και φορέων εκπροσώπησης τους στον Δήμο Φιλιατών σχετικά με το έργο: «Κατασκευή προβλήτας φόρτωσης υλικών λατομείου στη θέση «Στροβίλι» της Τοπικής Κοινότητας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Π.Ε Θεσπρωτίας».
Το συγκεκριμένο έγγραφο ζητάει την αποστολή απόψεων των φορέων, λες και αν εκφράσουμε και στείλουμε μια άποψη, μια γνώμη δηλαδή, θα την λάβουν υπόψη και θα την σεβαστούν, αφού στην μνημονευόμενη κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται σαφώς ότι η γνώμη είναι συμβουλευτική και δεν δεσμεύει τον έχοντα το δικαίωμα να δώσει την σχετική άδεια.
Το δημοτικό συμβούλιο και οι τοπικοί φορείς καλούνται να γνωμοδοτήσουν μετά την αποστολή με φαξ της αναφερόμενης απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου η οποία παραλήφθηκε αυθημερόν μάλιστα την 12/3/2014 χωρίς, όπως είναι φυσικό λόγω του τρόπου αποστολής, να συνοδεύεται από την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων για την οποία ζητείται η γνωμοδότηση με αποτέλεσμα οι χρονικές προθεσμίες να αρχίσουν να μετράνε από την έκδοση και παραλαβή του εγγράφου.
Η μελέτη η οποία θα πρέπει να τεθεί τόσο σε διαβούλευση όσο και να εξεταστεί το περιεχόμενο της όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία, το χώρο ο οποίος απαιτείται και πιθανόν θα καταληφθεί, το ακριβές αντικείμενο το οποίο αφορούν οι εργασίες της εταιρίας που ενδιαφέρεται, (μεταφόρτωση, αποθήκευση υλικών, δρόμοι πρόσβασης, παραλίες που επηρεάζονται, κλπ) είναι άγνωστο πότε θα παραληφθεί και αν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να εξεταστεί και να διατυπωθούν οι εύλογες αντιρρήσεις εκ μέρους κατοίκων και φορέων.  
Επιπλέον η απορία που εκφράζεται είναι  ποιος ο λόγος που ζητείται μια απλή γνώμη αν κανένας δεν δεσμεύεται ότι θα λάβει υπόψη τις όποιες σοβαρές παρατηρήσεις οι οποίες πιθανόν να εκφραστούν. Αν δεν υφίστανται εχέγγυα υποχρέωσης εκ μέρους του αποφασίζοντα. Παρ’ όλα αυτά ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ορίζεται λέει  η 12/3/2014 και λήξης η 2/5/2014 και όσον αφορά την κατάθεση απόψεων ορίζεται το χρονικό διάστημα από 13/3/2014 έως 28/4/2014.
Στο αναφερόμενο σημείο (ήτοι περίπου 500 μέτρα πριν το ακρωτήρι Στροβίλι) το οποίο σημειωτέον είναι αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται ήδη μια άλλη «παράνομη» προβλήτα, της οποίας η κατασκευή και η χρήση  δεν έχει ποτέ νομιμοποιηθεί, και την οποία χρησιμοποιεί μια άλλη εταιρεία για παρεμφερείς σκοπούς  Προς τι λοιπόν και η κατασκευή μιας ακόμη;; Επειδή στην Κέρκυρα απαγορεύεται η εξαγωγή αδρανών υλικών θα πρέπει να τα επιβαρυνθεί όλα η ευρύτερη τουριστική περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας;; Μήπως επειδή είναι κοντά στην Κέρκυρα και ο εκάστοτε εργολάβος επιβαρύνεται με λιγότερα έξοδα μεταφοράς με ότι αυτό σημαίνει για το κέρδος που εξάγει;; Για να μας μείνει αμανάτι μετά το πέρας των εργασιών άλλο ένα κακότεχνο κατασκεύασμα εντός του θαλάσσιου χώρου που δεν θα αποκατασταθεί όπως και δεν αποκαταστάθηκε αυτό που επαναλειτούργησε πρόσφατα παρότι έπρεπε να είχε αποκατασταθεί;;
Το ότι η τοπική κοινωνία σύσσωμη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα θεωρώ, θα σταθεί απέναντι στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης το θεωρώ βέβαιο. Αλλά θα είναι αυτό αρκετό ή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για άλλα μέτρα πέραν αυτών;; Διότι ένα είναι σίγουρο!!
Ότι το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται να γίνει σε βάρος του χώρου διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!!!!

                                                                                              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου