Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Δεύτερο χαράτσι στα έρημα χωριά των Φιλιατών.

Ο Δήμος Φιλιατών ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων επέβαλε, εκτός από τα 3 ευρώ του χαρατσιού, και άλλα 2 ευρώ δημοτικό χαράτσι!

Μετά πώς να μην κλείσουν τα σπίτια στα χωριά όπως λέει και ο φίλος μου ο Πέτρος!

Καμία διάκριση, καμία διαφοροποίηση στους συντελεστές των δημοτικών τελών που ο νόμος προβλέπει να είναι ανάλογα των υπηρεσιών που παρέχονται. Δύο (2) ευρώ σε όλους και έχετε δεν έχετε πληρώστε!

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν προκύπτει ότι κάθε κάτοικος της πόλης των Φιλιατών και του πρώην δήμου Σαγιάδας πληρώνει για τα σκουπίδια και το φωτισμό περίπου 78 ευρώ το χρόνο και κάθε κάτοικος της Σκάλας 96 ευρώ!
Οι δε πλούσιοι, οι έχοντες των χωριών της Μουργκάνας, 167 ευρώ ο καθένας το χρόνο για λάμπες και σκουπίδια!

Και πως συμβαίνει αυτό? Απλά γιατί σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι της πόλης των Φιλιατών είναι 3107 και πληρώνουν συνολικά το ποσό των 208.870 ευρώ, οι κάτοικοι της πρώην δήμου Σαγιάδας 1740 και πληρώνουν το ποσό των 135.690 ευρώ οι κάτοικοι της Σκάλας 1348 και πληρώνουν το ποσό των 129.238 ευρώ, ενώ της Μουργκάνας που είναι μόνο 1515 πληρώνουν τα περισσότερα όλων και ήτοι το ποσό των 252.776 ευρώ.

Τα σκουπίδια που παράγονται κύριοι της δημοτικής αρχής αφορούν τους κατοίκους οι οποίοι και τα παράγουν και όχι τα σπίτια που 11 μήνες το χρόνο είναι άδεια. Αυτό εννοεί και ο νομοθέτης όταν αναφέρεται σε αναλογικότητα στα δημοτικά τέλη και προέβλεψε 2 ή και περισσότερους συντελεστές στα τέλη αυτά! Φυσικά δεν θα μειωθούν στο μισό όσα πληρώνουν οι κάτοικοι των χωριών αλλά, υπολογιζόμενου του φωτισμού και λοιπών εξόδων, θα πρέπει να κατανεμηθούν πιο δίκαια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους άλλους δήμους.

Αυτά φυσικά θα πρέπει να γίνουν με την ταυτόχρονη μείωση όλων των απαράδεκτων και υπερβολικών αυξήσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του δήμου!

Έτσι βγαίνουν σωστά και δίκαια τα δημοτικά τέλη κύριοι της δημοτικής αρχής!! Για να μην εκπλήσσεστε μετά όταν κλείνουν τα σπίτια στα χωριά!!
Συγχαρητήρια λοιπόν στους γέροντες, απόμαχους και συνταξιούχους των ερημωμένων χωριών που πληρώνουν αναλογικά τα διπλάσια από όλους τους υπόλοιπους για να πηγαίνει το απορριμματοφόρο 2-3 φορές το μήνα!

.Υ.Γ Η αναλογικότητα μπορεί να μεταβληθεί αν υπολογισθούν οι ημέρες του καλοκαιριού που τα χωριά έχουν περισσότερο κόσμο.
Υ.Γ Τρικόρυφο και Βρυσέλλα προσμετρήθηκαν στην πόλη των Φιλιατών και το Πλαίσιο στους κατοίκους της Σκάλας, χωρίς να προκύπτει όμως σημαντική διαφορά. 
Υ.Γ Τα στοιχεία είναι από επίσημα έγγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου