Τρίτη 1 Απριλίου 2014

¨ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ¨

«Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή του στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας»
Αριστοτέλους Πολιτικά.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχηθώ καλή τύχη σε όσους και όσες αποφασίσουν να ¨κατέβουν¨ στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για οποιαδήποτε θέση και αν εκτεθούν στην κρίση των συμπολιτών τους. Ταυτόχρονα με την τύχη θα πρέπει να τους ευχηθώ και καλό κουράγιο και δύναμη, διότι θα χρειαστούν αρκετά και από τα δύο εκείνοι που τελικά θα εκλεγούν και θα αναλάβουν να διαχειριστούν τις τύχες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα χρειαστούν ακόμη χρόνο, γνώσεις, διάθεση για προσφορά, επικοινωνία και ισχυρή θέληση.
Ψηφίζοντας σε ένα δημοτικό συμβούλιο και συμμετέχοντας έτσι στην λήψη αποφάσεων οι οποίες επηρεάζουν συμπολίτες θα πρέπει να υπάρχει πρότερη ενασχόληση με κάθε θέμα και να έχει διαμορφωθεί η γνώμη και η άποψη. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κρίνουν το μέλλον κάποιων ανθρώπων και γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους.
Θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η βούληση, η θέληση, οι ιδέες, οι προτάσεις και η καλή διάθεση και πρόθεση δεν αρκούν.  Για να γίνουν τα οράματα πράξη και έργο, για να πάρουν μορφή, είναι απαραίτητη η σωστή υποστήριξη, η κοινή προσπάθεια και η καθημερινή ενασχόληση. Για αυτό θα απαιτηθεί χρόνος και ο χρόνος αυτός, για όσους έχουν πολλαπλές ασχολίες και επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πρέπει να εξοικονομηθεί από άλλες δραστηριότητες. Οι υποχρεώσεις κυρίως των περιφερειαρχών και δημάρχων αλλά και των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων, που συμμετέχουν σε διοίκηση, είναι πλήρους απασχόλησης και πολλές φορές οι ώρες της ημέρας δεν επαρκούν καν για όσους πραγματικά επιθυμούν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή και όχι απλά τον τίτλο.
Άλλο απαραίτητο προσόν είναι οι γνώσεις για τις πολλαπλές υποθέσεις τις οποίες κάποιος θα κληθεί να εκφέρει γνώμη και να διαμορφώσει άποψη. Αν δεν υπάρχουν θα πρέπει είτε να αναπτυχτούν είτε να αναζητηθούν από άλλους συμμετέχοντες ή πιο έμπειρους γενικότερα. Άλλοι δήμοι και το διαδίκτυο είναι πηγές εκμετάλλευσης οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Η ισχυρή θέληση για να είναι κάποιος σε θέση να αντισταθεί και να αντιδράσει στα καλέσματα των  «Σειρήνων» που θα συναντήσει είναι προαπαιτούμενο και απαραίτητο.   
Διάθεση και υπομονή αλλά και τρόπος επικοινωνίας με όλους τους δημότες είναι ένα ακόμη απαιτούμενο προσόν το οποίο αν δεν έχει πρέπει να αναπτύξει ο κάθε εκλεγμένος. Οι υποχρεώσεις θα τον φέρουν σε επαφή με όλα τα μέλη της κοινωνίας που εκπροσωπεί και θα πρέπει, ξεπερνώντας προσωπικά προβλήματα και υποχρεώσεις, να έχει την απαιτούμενη διάθεση και τρόπο να έρχεται σε επικοινωνία με όλους ανεξαιρέτως.
Αν κάποιος θέλει πραγματικά να εκλεγεί θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα παραπάνω. Μπορεί πάλι το ¨ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ¨ να αντιπροσωπεύει απλά μια συμμετοχή ή μια στήριξη σε κάποιον υποψήφιο τον οποίο προτιμά και υποστηρίζει για να εκλεγεί. Ίσως και για να υπάρχει και η αντίστοιχη υποχρέωση εκ μέρους του εκλεγέντα και ανάλογη πρόσβαση στην εξουσία που αυτός ασκεί. Κατά την γνώμη μου όμως θα πρέπει η συμμετοχή αυτή να γίνεται χωρίς ιδιοτελή κριτήρια και με στόχο μόνο και μόνο την εκλογή των ικανότερων οι οποίοι θα μπορέσουν και να προσφέρουν.
Για όσους τελικά δεν εκλεγούν, και μπορεί να είμαι και εγώ ένας από αυτούς αφού θα ¨κατέβω¨, ας είναι παρηγοριά μας το ότι υπήρχαν καλύτεροι και οι συνδημότες μας αποφάσισαν να εκλέξουν αυτούς. Η συμμετοχή στα κοινά δεν σταματάει, και δεν πρέπει να σταματάει, σε μια εκλογή ή σε μια μη εκλογή. Θα πρέπει να συνεχίζεται με κάθε τρόπο και μετά την εκλογική διαδικασία. Θέση και τρόπος προσφοράς στα κοινά υπάρχει για όλους.
«Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους .»

Πλάτωνας  427-347 π.Χ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου