Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εξ όσων προκύπτουν ο δήμος Φιλιατών θα πορευτεί με 2 κύριες επιλογές, συνοδευόμενες από την πάντα αμιγώς κομματική επιλογή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο μεγάλος αδερφός της κυβερνητικής συμμαχίας, η νυν αντιπολίτευση του δήμου δηλαδή, φαίνεται ότι τελικά μάζεψε τα πρόβατα που έφυγαν από το μαντρί και θα συμμετάσχει με έναν συνδυασμό. Το κόμμα εν αναμονή εξουσίας δυσκολεύτηκε και δεν έκανε τελικά δικό του συνδυασμό. Το πρώην κόμμα εξουσίας έχει κάνει τις δικές του επιλογές, συνοδευόμενες όμως πάντα από μια διεύρυνση η οποία περιλαμβάνει και στελέχη από άλλους χώρους.
Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν απαραίτητα η χειρότερη εξέλιξη αν υπήρχε από όλους και η ανάλογη ανανέωση των συνδυασμών, αλλά και αν υπήρχε και η δυνατότητα επιλογής των στελεχών των παρατάξεων με γνώμονα την θέληση και την διάθεση, αλλά και την ικανότητα και τις γνώσεις να προσφέρουν. Πράγματι διαπιστώνεται μια λειψανδρία και έλλειψη βούλησης συμμετοχής στα κοινά η οποία για πολλοστή φορά παραπέμπει στην ρήση του Πλάτωνα «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από  ανθρώπους κατώτερούς τους»!!!
Θα αντέξει η τοπική οικονομία και κοινωνία την επόμενη πενταετία χωρίς τους ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργίας που απαιτούνται;;; Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις πληγές που άφησε στον δήμο η καταστροφική οκταετία 2003-2010 με τα τεράστια χρέη αλλά και τα μεγάλα ελλείμματα τα οποία έφτασαν το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων ευρώ σύμφωνα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοινώσεις και μαζί με τα χρέη φτάνει τελικά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ συνολικά,;;;
Μίλησα με αρκετούς δημότες και φίλους των οποίων τα συμφέροντα είναι στον Δήμο Φιλιατών και πραγματικά πονάνε περισσότερο τον τόπο απ’ ότι ίσως εγώ. «Τελειωμένη υπόθεση είναι το Φιλιάτι» μου είπαν κάποιοι με το χαρακτηριστικό τρόπο που αναφέρονται όλοι οι ντόπιοι για την πόλη τους. Εγώ δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία τους ούτε όμως και εθελοτυφλώ μπροστά στις δυσκολίες που έχει πλέον οποιοδήποτε εγχείρημα, το οποίο θα οδηγήσει στην αναστροφή της πορείας και στην ανανέωση του γερασμένου πληθυσμού, προσελκύοντας νέους ανθρώπους σε παραγωγικές δομές οι οποίες θα μπορέσουν να τους συντηρήσουν και να τους ριζώσουν στον τόπο.
Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι τομείς προς τους οποίους θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας και οι προσπάθειές για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;;; Θα κάνω μια επιγραμματική παράθεση: Αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία, βοσκότοποι, κατασκηνώσεις, λασπόλουτρα, ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης, γαλακτοκομία, θρησκευτικός τουρισμός, Γίτανα, περιηγητικός τουρισμός, κίνητρα ανοικοδόμησης (οικόπεδα), νοσοκομείο, και αρκετά άλλα ίσως, αλλά ας μείνουμε σε αυτά!!!
Η Σκάλα είναι μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Θεσπρωτίας αλλά απαιτούνται κάποιες επιπλέον υποδομές και σωστή λειτουργία των ΤΟΕΒ για να αναπτυχθεί περαιτέρω!!! Υπάρχουν τοπικές κοινότητες όπως η Βρυσέλλα και το Τρικόρυφο που σφύζουν από ζωή αλλά υπολείπονται σε υποδομές. Ο κάμπος, όπως αντιπροσωπεύεται από τον πρώην δήμο Σαγιάδας, είναι ανεξάντλητη πηγή πλούτου η οποία από μόνη της μπορεί να συντηρήσει πολλές οικογένειες εργαζομένων και εργοδοτών, αρκεί να γίνει σωστή εκμετάλλευση αυτών που έχει να προσφέρει.
Γιατί εκατοντάδες Ρώσοι τουρίστες να καταφθάνουν στην Ηγουμενίτσα και από εκεί στην Κέρκυρα για να επισκεφθούν μοναστήρια και εκκλησίες και πιθανόν να αγνοούν την ύπαρξη του Γηρομερίου;;; Γιατί δεν είναι εφικτός  και ο ιαματικός τουρισμός αν τα λασπόλουτρα φύγουν από την «λάσπη» και πάρουν την θέση που τους αξίζει;;; Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι μας να μετακινούνται σε άλλους νομούς για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους ενώ διαθέτουμε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων;;; Είναι δυνατόν οι ΤΟΕΒ να παραπαίουν υπολειτουργώντας και μην καλύπτοντος όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του δήμου;;;
Για το νοσοκομείο τα νέα είναι ευχάριστα διότι οργανώνεται η λειτουργία του έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η πληρότητά του, η οποία θα φέρει και περισσότερο κόσμο στον τόπο μας με τις καινούργιες δομές που δημιουργούνται. Αρκεί να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε και τις απαραίτητες υποδομές οι οποίες θα κρατήσουν τον κόσμο που θα έρθει κοντά στους Φιλιάτες.
Καταθέτοντας αυτές τις λίγες σκέψεις και προβληματισμούς γνωρίζω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να μπουν σε πορεία ανάκαμψης. Έγινε μια αρχή όσον αφορά την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών και την οικονομική διαχείριση αλλά η συνέχεια είναι ακόμη πιο δύσκολη και ας ελπίσουμε για το καλύτερο ακόμα. Αλλά χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε πραγματικά τον τόπο και θέλουν να εκλεγούν για να εργαστούν για το κοινό καλό.

Θέλω να πιστεύω ότι το όνειρο και η ελπίδα δεν έσβησαν ακόμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου