Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Το ποδήλατο ως ένα οικονομικό, καθαρό και υγιεινό μέσο μεταφοράς, αποτελεί μία πολύ καλή και οικονομική λύση, στα δύο σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων: το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της ρύπανσης, χωρίς να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα, γυμνάζει τον οργανισμό και βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του άγχους. Επιπλέον αποφεύγουμε με τον τρόπο αυτό το μποτιλιάρισμα, την ηχορρύπανση και τα καυσαέρια εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα  οικονομικές μετακινήσεις, άθληση, ευεξία και κοινωνικοποίηση.
Η πόλη μας, όπως πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, προσφέρεται για την δημιουργία πράσινων διαδρομών τις οποίες μπορούν να χαρούν όλοι, πεζοί και ποδηλάτες. Τα περιαστικά οικοδομικά συγκροτήματα (Ν. Σελέυκεια, Μαυρούδι, Γραικοχώρι, Λαδοχώρι) απέχουν ελάχιστα από το κέντρο της και μπορούν να αποτελέσουν μέρος του δικτύου ποδηλατοδρόμων, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κυκλοφοριακού και του περιβάλλοντος και θα κάνει την ποιότητα της ζωής μας σαφώς καλύτερη. 
Θεωρώ ότι το ποδήλατο δεν ταιριάζει μόνο στον χαρακτήρα της οποιαδήποτε πόλης, αλλά ότι ταιριάζει και στον χαρακτήρα του καθένα από εμάς. Οι λόγοι για τον οποίον ο καθένας από εμάς αγαπάει το ποδήλατο ποικίλουν. Το ποδήλατο είναι οικολογικό και φιλικό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης, καθώς και δεν μολύνει το περιβάλλον ηχητικά ή με καυσαέρια. και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Το ποδήλατο είναι οικονομικό, γιατί είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα και απαιτεί ελάχιστα έξοδα για την συντήρηση χωρίς φόρους και τέλη κυκλοφορίας και καθόλου έξοδα για την κίνησή του. Είναι το πιο ευέλικτο μέσο μεταφοράς αφού δεν σταματά στο μποτιλιάρισμα, παρκάρει παντού και μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα πάνω από εμπόδια, σκάλες, πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
Το ποδήλατο είναι άθληση και υγεία γιατί η ποδηλασία είναι θεραπευτική για το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την υγεία και, μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών Για όσους στην σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία αντιμετωπίζουν προβλήματα που προέρχονται από την κακή διατροφή και τα επιπλέον κιλά αποτελεί την καλύτερη λύση.
Περισσότερα ποδήλατα θα σημάνει αυτόματα λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερος εκνευρισμός από την κυκλοφορία, λιγότεροι ρύποι στον αέρα που αναπνέουμε, περισσότερος ελεύθερος χώρος για όλους, ελεύθερα πεζοδρόμια, καλύτερη ποιότητα ζωής , για να χαιρόμαστε την πόλη μας περισσότερο..

Το ποδήλατο είναι απόλαυση, γιατί είναι μια δραστηριότητα ζωής, ένα μέσο για να γνωρίσεις κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου