Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Σύμφωνα μα την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 202 του ν.3463/2006) παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε δημοτική αρχή, με απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, να προβεί σε μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή ακόμη και να απαλλάξει από την καταβολή τους απόρους, άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία.
Προκειμένου να εφαρμοστεί ανάλογη πολιτική και στον δήμο μας από την νέα δημοτική αρχή η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 18 Μαίου 2014, συνέταξα μια πλήρη πρόταση, με την οποία προτείνεται μείωση δημοτικών τελών για την πρώτη και κύρια κατοικία σε απόρους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες με τις αντίστοιχες μειώσεις.
Μείωση κατά 50% στις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 9.000€ και πλήρης απαλλαγή για εισόδημα μικρότερο των 6.000,00€.
Σταδιακή μείωση κατά 30% - 50% στις οικογένειες με ΑΜΕΑ, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και με τρόπο ανάλογο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος εφόσον αυτό είναι μικρότερο των 9.000,00€ και πλήρης απαλλαγή  για εισόδημα μικρότερο των 6.000,00€.
Σταδιακή μείωση κατά 30% - 50% στους δημότες και κατοίκους, που αποδεδειγμένα είναι μακροχρόνια άνεργοι και δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 9.000,00€.
Πλήρης απαλλαγή για άπορες οικογένειες, όπως προσδιορίζονται από τον νόμο και την ανάλογη έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Η μείωση των εσόδων του Δήμου η οποία θα προκύψει από την προτεινόμενη πολιτική δύναται να καλυφθεί από την μείωση των εξόδων αποκομιδής απορριμμάτων και από την μείωση του κόστους φωτισμού οδών και πλατειών με αναδιάρθρωση των υφιστάμενων λαμπτήρων και αντικατάσταση αυτών με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
 Σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί  από αυξήσεις στα υπάρχοντα τιμολόγια τα οποία είναι ήδη βεβαρημένα σε σχέση με την μείωση των εισοδημάτων των πολιτών κατά την διάρκεια της κρίσης που διερχόμαστε.
Η κοινωνική πολιτική θεωρώ ότι πρέπει να είναι το Α και το Ω κάθε δημοτικής αρχής και σύμφωνα με αυτή θα πρέπει να πορεύεται. Θεωρώ ακόμη ότι με την πρόταση αυτή εκφράζω και τις βασικές αντιλήψεις όλων των συμπολιτών μας για τον τρόπο που θα πρέπει να ασκείται η πολιτική αυτή.  
           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου