Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΓΙΑΤΊ ΕΙΜΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ

Γιατί είμαι σοσιαλιστής?

Σπουδάζοντας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο την ενότητα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ιδεολογίες τον 20ο αιώνα» απλά διαπίστωσα, επιστημονικά πλέον, ότι αυτά που τόσα χρόνια πίστευα, πιστεύω και εφαρμόζω στη ζωή μου, εκπροσωπούνται από τις ιδέες που ο Σοσιαλισμός πρεσβεύει.
Είναι η πολιτική ιδεολογία που αντιπροσωπεύει την έννοια άνθρωπος και ταιριάζει στην ανθρώπινη κοινωνία. Είναι αυτή που θέτει ως προτεραιότητα την στήριξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ζωής ως φυσικό αγαθό, το οποίον πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Δεν ασπάζεται την λογική ότι το κέρδος και η μορφή ανάπτυξης την οποία αυτό προκαλεί, πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης.
Τα αγαθά στην χώρα μας, αλλά και στον πλανήτη γενικότερα, είναι υπεραρκετά για να εξασφαλίσουν, μέσω της αναδιανομής τους, ένα πολύ καλό επίπεδο διαβίωσης για όλους τους κατοίκους της. Μην παραβλέποντας ποτέ ότι οι ικανοί θα πρέπει να αφήνονται να δράσουν και να προσφέρουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς άλλο προαπαιτούμενο παρά την συμμετοχή τους στις κοινωνικές δαπάνες και γενικότερα στην κοινωνική προσφορά.
Για να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό είναι απαραίτητη η εμπέδωση μιας κοινωνικής κουλτούρας η οποία θα είναι απόρροια και της παιδείας αλλά και των πολιτικών συνθηκών που θα επικρατούν. Αν μια χώρα δεν κυβερνάται με τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης, δεν θα είναι εφικτή και η κοινωνική ευμάρεια και η βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.
Σε όλες τις πολιτικές θεωρίες υπάρχουν ιδέες οι οποίες αν εφαρμοστούν αποβλέπουν και προσβλέπουν στην βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζει ο άνθρωπος!! Σε καμία όμως δεν συνυπάρχουν όλες μαζί όπως στον σοσιαλισμό. Απλά οι δυσκολίες στην εφαρμογή του είναι πολλές και η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί από όλους μας μεγάλη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου