Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

"Κοπάδι"

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως άλλωστε και οι βουλευτές, δεν θα έπρεπε να είναι  «κοπάδι» για να μπαίνουν στο μαντρί και να ψηφίζουν οτιδήποτε. Οι δημοτικοί άρχοντες και γενικά οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δηλαδή, αν επιθυμούν να έχουν ομογένεια και την μέγιστη δυνατή συμφωνία της παράταξής τους στις αποφάσεις που εγκρίνονται από τα αρμόδια συμβούλια, ας κάνουν τον κόπο να τις θέτουν υπόψη των συμβούλων τους και να λαμβάνουν την γνώμη τους, πριν θέσουν σε ψηφοφορία θέματα κυρίως για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Θεωρώ ότι συγκερασμός μπορεί να υπάρξει αν λειτουργήσει δημοκρατικά η κάθε κεφαλή και να πάψουν στην ουσία να επιβάλλονται οι κάθε λογής αποφάσεις.
Οι αναφορές που γίνονται συχνά στον τύπο της περιοχής μας για δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης δήμων, τους οποίους μάλιστα κάποιοι καλούν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους επειδή διαφώνησαν με κάποιες εισηγήσεις της παράταξής τους, είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικές και είτε θυμίζουν άλλες εποχές, είτε την Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας!!!
Οι διαφωνούντες με εισηγήσεις της δικής τους παράταξης, διατηρούν το δικαίωμα να εκφράσουν την διαφωνία τους αυτήν τόσο με αρνητική, όσο και με ουδέτερη ψήφο (παρών), έχοντας όμως αιτιολογήσει πάντα την διαφωνία τους αυτή, και έχοντας είτε καταθέσει κάποια δική τους πρόταση, είτε τους λόγους για τους οποίους το κάνουν. Αυτό άλλωστε δείχνει πως ασχολήθηκαν με το αντικείμενο της απόφασης και δεν πήγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά για να ψηφίσουν «ΝΑΙ», αγνοώντας πολλές φορές το τι ψηφίζουν.  Η Δημοκρατία έτσι λειτουργεί.
Δυστυχώς, όπως έχω διαπιστώσει στο παρελθόν, πολλές φορές ότι ούτε οι ίδιοι οι προτείνοντες τις εισηγήσεις δεν είναι ενήμεροι για τις προτάσεις τους, οι οποίες μερικές φορές δεν είναι σύννομες και προς την σωστή κατεύθυνση αφού, είτε δεν στηρίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, είτε δεν καλύπτουν όλο το φάσμα του θέματος. Άλλες φορές απλά γίνονται για να «ικανοποιήσουν» κάποιους συμπολίτες, ξέροντας εκ των προτέρων ότι δεν θα εγκριθούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα,  αλλά ο εισηγητής, και η παράταξη του γενικότερα, έκαναν το «χρέος τους» αλλά δεν πέρασε η απόφαση!
«Κάνεις αντιπολίτευση στους δικούς σου», συνηθίζουν να λένε μερικοί! Το να έχεις δική σου γνώμη και άποψη, έχοντας μελετήσει την ισχύουσα νομοθεσία και έχοντας διαμορφώσει προτάσεις οι οποίες θα έπρεπε να συζητηθούν, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται όπως και όταν πρέπει, κάποιοι να  το θεωρούν αντιπολίτευση!!!
Προσωπικά «πρόβατο» δεν υπήρξα και ούτε θα γίνω ποτέ. Τουλάχιστον εν αγνοία μου! Γι αυτό πάντοτε εξέφραζα και εκφράζω την δική μου άποψη, όταν το κρίνω απαραίτητο, και θα συνεχίσω πάντα να το κάνω. Αυτό οφείλουν να κάνουν και οι εκλεγμένοι τοπικοί ή περιφερειακοί άρχοντες. Οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις όταν συνδιαμορφώνονται έχουν και την μέγιστη δυνατή αποδοχή από τους ψηφίζοντες αλλά και από τους πολίτες. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο συζητούνται στα αρμόδια συμβούλια.
Αποτέλεσμα των ψηφοφοριών χωρίς γνώση και χωρίς άποψη, είναι να υπάρχουν  πολλές απορρίψεις αποφάσεων, μετά από τον έλεγχό τους στην αρμόδια για αυτό Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι είτε δεν είναι σύννομες είτε, σε άλλες περιπτώσεις, διότι δεν αναφέρουν καμία διάταξη νόμου στην οποία να στηρίζονται.
«Εκθέσεις ιδεών» όπως μου τις περιέγραψε κάποτε αρμόδιος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα χαρακτήριζα και ο ίδιος τις αποφάσεις αυτές. Αλλά τα δημοτικά, και περιφερειακά συμβούλια, δεν πρέπει να έχουν σκοπό με τις αποφάσεις τους να εκφράζουν απλά τη βούλησή τους, ιδιαίτερα σε μη πολιτικά θέματα, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις στηριζόμενες στην ισχύουσα νομοθεσία, ή και, κάποιες φορές, σε αιτιολογημένη αντίθεση με αυτήν, και πάντα για το συμφέρον όλων των πολιτών που εκπροσωπούν!!!
Οι δε εμπεριστατωμένες και αιτιολογημένες αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε αντίθεση με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν προτάσεις νόμου από τους αρμόδιους για αυτό τοπικούς βουλευτές και όχι μόνο!!!

Μόνο έτσι η δημοκρατία  θα λειτουργήσει προς όφελος όλων μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου