Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Δημοκρατική ολιγαρχία???


Ως πρώην στρατιωτικός γνωρίζω ότι πολλοί από τους συναδέλφους μου, και όχι μόνο, αρέσκονται στην λύση μιας δυναμικής αλλαγής του συστήματος η οποία θα προέλθει από ένα καθεστώς ολιγαρχίας με δημοκρατική φυσικά νομιμοποίηση. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί άξιοι και πατριώτες προερχόμενοι από όλους τους χώρους της κοινωνίας οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ένα τέτοιο καθεστώς με πολύ καλά αποτελέσματα!
Δεν είναι άγνωστο άλλωστε σε όσους γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ιστορία, ότι οι εναλλαγές της Δημοκρατίας με την Ολιγαρχία στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ συχνές!! Ούτε ακόμα ότι η Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν ήταν ακριβώς ίδια για όλους.
Από την επιλογή όμως του να επιβάλουμε στην κοινωνία τις λύσεις που θα την οδηγήσουν στην σωστή πορεία για το μέλλον, θεωρώ περισσότερο προτιμητέα την άλλη, την πιο δύσκολη, λύση της αφύπνισης της κοινωνίας και της αυτόνομης πορείας της προς τον δρόμο ο οποίος θα την οδηγήσει στο ζητούμενο, χωρίς καθοδήγηση και ποδηγέτηση. 
. Αχρείοι ονομάζονταν στην Αρχαία Αθήνα οι πολίτες οι οποίοι παρά το δικαίωμά τους δεν ασχολούνταν με την πολιτική . Αχρείος δηλαδή, είναι αυτός που δεν έχει ουδεμία χρησιμότητα για τους συμπολίτες άρα και για την πόλη του.
Για τους Αθηναίους απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του πολιτεύματος ήταν η παιδεία των πολιτών. Οι πολίτες οι οποίοι μετείχαν ενεργά στη διοίκηση της πόλης, έπρεπε να έχουν παιδεία, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις με υπευθυνότητα.
Η Δημοκρατία για να λειτουργήσει πρέπει να έχει σωστά ενημερωμένους πολίτες οι οποίοι θα αποφασίζουν οι ίδιοι το δρόμο που θα ακολουθήσουν χωρίς να τους επιβάλλεται η διαδρομή!! Η επιβολή κάθε απόφασης και κάθε νόμου θα πρέπει να έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση η οποία θα προέρχεται από την επιθυμία των πολλών και όχι από την επιβολή των λίγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου