Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αγαπητέ Ερρίκο!

Δεν μπορώ παρά να μην σου απαντήσω στην ανακοίνωση σου για την Σοσιαλδημοκρατία και την Δημοκρατική Παράταξη, αν και θα αρκούσε μια μικρή μόνο φράση για να συμπτύξεις όλα όσα έγραψες! «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου»! Αυτό και μόνο να έγραφες θα κάλυπτε όλη την πολυσέλιδη ανακοίνωσή σου!!
Προχωρώντας όμως θα παρατηρήσω ότι:

v  Η κρίση στην Ελλάδα κρατάει πολλά χρόνια και όχι τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρεις! Είναι κρίση συστημική, πολιτική και κοινωνική!
v  Το «πολιτικό κόστος» που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης δεν οφείλεται στο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, από το οποίο φροντίζεις να κόψεις όλη τη συνέχεια, η οποία αποτελεί και την ουσία. Ακόμη θα πρέπει να τονίσω ότι για να εφαρμόσεις μέτρα, όπως αυτά του πρώτου μνημονίου, θα έπρεπε να έχεις την σύσσωμη στήριξη όλων των τότε αντιμνημονιακών κομμάτων, που όμως θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα και υπέσκαπταν, μαζί με κάποιους δικούς μας μην το ξεχάσω, κάθε προσπάθεια για κοινό μέτωπο, η οποία θα καθιστούσε εφικτή την έξοδο μας από την κρίση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα έπρεπε να στηρίζεσαι σε δημόσια διοίκηση και σε υπηρεσίες οι οποίες θα είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να έχεις σύμπνοια και κοινό μέτωπο απέναντι στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
v  Αλλά επειδή αναφέρεσαι σε «μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του πρώτου μνημονίου» και μου δίνεις την ευκαιρία θα ρωτήσω! «Ποια άλλη κυβέρνηση γνωρίζεις που ψήφισε και έφερε τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»?? Μία κυβέρνηση η οποία έπεσε σχεδόν πραξικοπηματικά από μια μερίδα στελεχών του χώρου για καθαρά προσωπικούς λόγους, για ορισμένους, αλλά πιθανόν και για άλλους λόγους, που έχουν μάλλον σχέση με την διαπλοκή, για άλλους.   
v  Η πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται στον «ιστορικό πολιτικό συμβιβασμό της Σοσιαλδημοκρατίας με τον λαϊκίστικο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ»  όπως αναφέρεις. Οφείλεται στην απόδοση ευθυνών από τον λαό σε όσες πολιτικές ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ πριν το 2009! Το Σοσιαλιστικό ιδεώδες δεν προβλέπει πουθενά κακοδιαχείριση, πελατειακό κράτος, διαπλοκή, αναξιοκρατία, έλλειψη δημόσιας διοίκησης και μη απόδοση δικαιοσύνης!
v  Οι πολίτες που ανήκουν γενικά στον χώρο ίσως δεν εκπροσωπούνται όπως αναφέρεις. Προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι, δεν νιώθω την έλλειψη τέτοιας εκπροσώπησης, αλλά, μιλώντας για το γενικότερο σύνολο, μάλλον έχεις δίκιο, αλλά λάθος όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών αυτών.
v  Η καινοτόμος πρόταση που αναφέρεις δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την συνέχιση του τρόπου διακυβέρνησης και της νομοθεσίας που ψήφισε και εφάρμοσε η τελευταία κυβέρνηση του χώρου. Δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση που θα αλλάξει την χώρα και θα την καταστήσει ικανή να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα που έχει καταπολεμώντας όλες τις  κακές συνήθειες του παρελθόντος. Αυτή είναι η  αξιόπιστη κυβερνητική λύση, την οποία κι εσύ αναφέρεις, και η οποία θα αποκαταστήσει την  δημοκρατική παράταξη και θα πάψει να υφίσταται μόνο σαν χώρος διαμαρτυρίας. 
v  Η ιστορική παρακαταθήκη και πορεία του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και οι μεγάλες τομές που έφερε, είναι γνωστές, όπως τις αναφέρεις, και αφορούν «στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, την αποκατάσταση κοινωνικών ανισοτήτων, τις τομές στην αυτοδιοίκηση, στην υγεία, την είσοδο στην ΟΝΕ, την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό». Όπως γνωστές είναι και οι πληγές που προκάλεσε οδηγώντας τον λαό σε λάθος αντίληψη όσον αφορά την λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν η ΝΔ της περιόδου 2004-2009 έφερε την οικονομική καταστροφή της χώρας, το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων περιόδων δεν φρόντισε να θωρακίσει την κοινωνία με τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας και να την καταστήσει κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, αξιοκρατίας. Δεν φρόντισε να θωρακίσει την χώρα από παρελκυστικές και προπαγανδιστικές πολιτικές, σαν αυτές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση! Δεν αποδομήθηκαν λοιπόν όλα αυτά από την κρίση, αλλά από την συμβολή, σε ένα ποσοστό, στα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση.
v  Ταυτόχρονα, μιλώντας πάντα με ειλικρίνεια, όπως το θέτεις, «οφείλουμε να αναφερθούμε και στα λάθη της παράταξης όπως κομματικό κράτος, απώλεια ηθικού πλεονεκτήματος, ευνοιοκρατία», προσθέτοντας όμως και την διαφθορά, την ανομία, την κερδοσκοπία, την μη πάταξη της φοροδιαφυγής, τον παράνομο πλουτισμό, τον εναγκαλισμό με τα συμφέροντα, το χάιδεμα των συνδικαλιστών, την μη εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας, την αδιαφορία για την εκπαίδευση, τον παρασιτικό και υπερφορτωμένο δημόσιο τομέα, που συνέβαλλαν, μαζί με τα λάθη και άλλων παρατάξεων, στο ελληνικό ζήτημα.
v  Από αυτά δε που αναφέρεις όσον αφορά «το πλαίσιο της νέας εθνικής αυτογνωσίας» θα σταθώ στην «ανασύνταξη της μεσαίας τάξης που θα σέβεται τις υποχρεώσεις της προς την πολιτεία πληρώνοντας τους φόρους που της αναλογούν», και θα τονίσω ότι οι τάξεις καλώς οι κακώς υπάρχουν, αλλά μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ανασύνταξη καμίας τάξης. Οι τάξεις δημιουργούνται από τις ίσες ευκαιρίες και από την σωστή παιδεία που προσφέρει το κάθε κράτος.
v  Κατ’ εμέ, όταν απευθύνεται κάποιος στον λαό, απαιτείται, όπως συνήθως αναφέρω, στοχευμένη αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν αποτελούν μια γενικόλογη ανάπτυξη ενός σχεδίου σε πολιτικό συνέδριο. Ή τουλάχιστον συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν, και οι οποίες μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές, αλλά και απαιτητές στην συνέχεια, από αυτούς των οποίων ζητάμε την ψήφο.

Και μιας και η μόνη αναφορά σου, όσον αφορά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το «λεφτά υπάρχουν», θα το παραθέσω όπως ακριβώς το είπε:


«Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου