Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Έλληνας πρέπει......

Έλληνας πρέπει μόνο να λέγεται όποιος είναι υπερήφανος κληρονόμος του πολιτισμού τον οποίο όλος ο δυτικός κόσμος οφείλει στην Αρχαία Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να είναι κι ο ίδιος μέτοχος  έχοντας εκπαιδευτεί και μεγαλώσει με τις ιδέες του.
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης επηρέασαν και αναμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό και αγνοούνται στην ίδια τους την πατρίδα. Διδάσκονται ωσάν να είναι μόνο ιστορικά πρόσωπα και παραλείπεται η διδαχή των ιδεών και της φιλοσοφίας τους. Αντί αυτών διδάσκονται γνώσεις κενές και ανούσιες, οι οποίες είναι άχρηστες για το ήθος και την διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων.
Η παιδεία  πρέπει να είναι ο σκοπός και όχι η γνωσιολογία. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε μετάσχει της παιδείας, ούτε έχουμε διδαχτεί φιλοσοφία και φυσικές επιστήμες, όπως τα δίδαξαν αυτοί.

Οι Ευρωπαίοι ήδη από την Αναγέννηση έχουν εισαγάγει εντός της θρησκευτικής τους παιδείας και την διδασκαλία του Αριστοτέλη και την φιλοσοφία του Πλάτωνα. Δεν είναι δυνατόν να διδάσκουμε τα παιδιά μας θρησκευτικά, για να γίνουν σωστοί άνθρωποι, και να παραλείπουμε αυτά τα οποία ακόμη και σήμερα αποτελούν πρότυπο για όλο τον δυτικό κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου