Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Φίλε Τάκη!

Το «Έχεις γίνει πολύ δεξιός!!» που μου απέδωσες, υπό μορφήν μομφής θα έλεγα, δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κάτι που θα με προσβάλει !!
Ήμουν και θα είμαι σοσιαλιστής, με την ευρύτερη  κυρίως ανθρώπινη, πολιτική, αλλά και διαφωτιστική, θα έλεγα, έννοια του όρου!  Και Παναθηναϊκός επιπλέον! Και σε πληροφορώ ότι οι καλύτεροι μου φίλοι ήταν και είναι δεξιοί και Ολυμπιακοί, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υπήρξαν ή είναι κατώτεροι κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά από οποιονδήποτε «δημοκράτη» σοσιαλιστή ή κομμουνιστή ή ότι φαντασιώνεται ο καθένας για το ιδανικό μοντέλο ανθρώπου. Είναι έωλες αυτές οι συγκρίσεις, και αυτής της μορφής ο διαχωρισμός δεν αποδίδει σε καμιά περίπτωση και τα εύσημα στον ικανότερο, τον δημοκρατικότερο αλλά και τον ιδανικό ως πρότυπο, πολίτη κάποιας χώρας.
Δεν θα κρίνω κανέναν για την προσωπική του συμπεριφορά στην κοινωνική ζωή αλλά δεν θα επιτρέψω και σε κανέναν να δημιουργήσει και να επιβάλει πρότυπα τα οποία θα διεκδικούν το αλάθητο και το επιβεβλημένο – ορθό να γίνεται. Στην δημοκρατία είναι σεβαστές όλες οι συμπεριφορές οι οποίες έχουν όριο την νοητή ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων του άλλου δημοκράτη πολίτη και την εφαρμογή των νόμων.
Δεν είναι για μένα ούτε οι κομμουνιστικές ούτε οι φιλελεύθερες ιδέες αυτές που αποτελούν το ιδανικό. Ούτε οι σοσιαλιστικές καν. Οι άνθρωποι δεν περιορίζονται από μοντέλα και θέλουν ελευθερία για να εκφράσουν τις ιδέες τους αλλά και για να εκφραστούν σαν νοήμονα όντα. Δεν επιθυμούν να τους επιβάλλονται λύσεις και πορείες οι οποίες επιβουλεύονται στην ουσία την ίδια την λευτεριά τους. Θέλουν να έχουν το δικαίωμα στην επιλογή και την αλλαγή της πορείας, αν και όταν αυτοί το κρίνουν.
Δεν είναι οι πολιτικές που διαμορφώνουν του ανθρώπους εν τέλει. Η Παιδεία είναι αυτή που έχει τον κύριο λόγο. Η παιδεία και η εκπαίδευση. Όχι ή μόρφωση ούτε οι γνώσεις!! Στην Αρχαία Αθήνα δεν άλλαζε η συμπεριφορά των δημοτών ανάλογα με την περίοδο που κυβερνούσαν οι Άριστοι ή η Εκκλησία του Δήμου. Η Παιδεία στην οποία μετείχαν δεν τους το επέτρεπε!

Εμείς έχοντας απολέσει την παιδεία στηριζόμαστε μόνο στην ιστορία χωρίς, δυστυχώς, οι πλείστοι από εμάς να την γνωρίζουμε ούτε αυτήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου