Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Φίλε Σπύρο Μ.

(το Μ. για αποφυγή παρεξηγήσεων)

Είναι γεγονός ότι μόνο ένας μεγάλος τεκτονικός σεισμός θα μπορούσε να μετακινήσει την Ελλάδα από την γεωγραφική της θέση και να την τοποθετήσει στην Ασία , όπως και εσύ ανέφερες, σχολιάζοντας την άποψή μου ότι «η κύρια προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το εσωτερικό της χώρας. Όσον αφορά το εξωτερικό θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα ανήκει την Ευρώπη, εκεί είναι η θέση της και εκεί θα παραμείνει! Αυτό επιθυμούμε εμείς, αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και αυτό εν τέλει θα γίνει αφού αποτελεί κοινό στόχο»!!!
«Οι δε φήμες», όπως ανέφερες, «ότι θα μετακινηθεί γεωγραφικά η Ελλάδα, υπερπηδώντας τη Μικρά και Κεντρική Ασία προς την Κίνα», είναι πραγματικά αβάσιμες.
Παρά όπως την βεβαιότητα αυτή δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, έχοντας διαπιστώσει, από την σχετικά σύντομη ιστορία μας ως νέου Ελληνικού κράτους, ότι η Ευρώπη σαν παράδειγμα και σαν χώρος στον οποίο ανήκουμε και θα πρέπει να προσαρμοστούμε, όχι μόνο ως γεωγραφική αλλά και σαν πολιτική οντότητα, είναι η μόνη λύση που υπάρχει.
«Άλλο ΟΝΕ, άλλο Ε.Ε., άλλο Ευρώπη, άλλο Ε.Ε., άλλο γεωγραφία άλλο πολιτική, άλλο η Ευρώπη του Διαφωτισμού και άλλο του νεοεφιλελευθερισμού» είπες. «Προϋπόθεση για μια ορθολογική ερμηνεία, είναι να γνωρίζουμε για τι μιλάμε. Αν βγούμε από το ΕΥΡΩ δε σημαίνει ότι βγαίνουμε από την Ε.Ε» συνέχισες. Όμως εμείς το μόνο που κατορθώσαμε δυστυχώς, σε σχέση με την Ευρώπη, στα 200 σχεδόν χρόνια της ιστορίας μας, πλην των εμπόλεμων καταστάσεων, είναι να καταστρέψουμε το μέλλον της χώρας με έναν αλόγιστο, άλογο και άθλιο εμφύλιο και να πτωχεύσουμε τρεις φορές, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την χώρα. Καθοδηγούμενοι και ορμώμενοι από τα μίση μας και τα πάθη μας. Από τους ταγούς και τους ηγέτες που -όμοιούς μας δυστυχώς- εκλέξαμε. Τι να φταίει δηλαδή?
Φταίει η Ιστορία μας, εξαιρώντας τα αρχαία χρόνια? Φταίει η πολυπολιτισμική καταγωγή μας? Φταίει το Βυζάντιο με την κληρονομιά που μας επιφύλαξε? Φταίει η μη προσαρμοστικότητα της θρησκείας μας στα σύγχρονα δεδομένα?
Φταίνε πολλά!
Αλλά και φταίει κυρίως ότι κανείς, είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός παράγοντας, δεν μας καθοδήγησε, δεν μας επέβαλε, αν θέλεις, μέχρι τώρα, να διορθωθούμε σαν λαός, να αλλάξουμε, για να επιβιώσουμε. Να μην απαρνηθούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαμε Κλέφτες και Αρματωλοί, αλλά να αφήσουμε την περίοδο εκείνη να υπάρχει μόνο ως ιστορική μνήμη και όχι ως σύγχρονη πραγματικότητα.
Στο τέλος συμπλήρωσες: «Πράγματι σήμερα ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά σαν δούλοι. Και σίγουρα αν παραμείνουμε στα μνημόνια για να σώσουμε το ΕΥΡΩ θα ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ (μιας και σε μερικούς αρέσουν οι αναλογίες).»!
ΔΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ Κ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ Σπύρο μου, που έφαγαν τα νιάτα τους, μακριά από την οικογένειά τους τις δεκαετίες του 60 και του 70, μετανάστες στο Βέλγιο, στην Γερμανία κ όπου αλλού! Για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από τα δεινά που μόνοι μας φορτώσαμε στην πλάτη μας. Και να έρθει τώρα η στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουμε σε εποχές που, κι από την ιστορία, θα έπρεπε να διαγράψουμε, χωρίς να έχουμε κατορθώσει να ξεφύγουμε από όλες εκείνες τις κακές συνήθειες του λαού μας, που μας οδήγησαν εδώ που ήμαστε. Κι ας προσπαθούμε να ρίξουμε σε άλλους τις ευθύνες. Σε αυτό άλλωστε, όπως θα έχεις καταλάβει,  στηρίζω και την όλη μου επιχειρηματολογία.
 Ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς μην περιμένουμε να δούμε καλύτερες μέρες

Δυστυχώς «Δεῖ δὲ Ελλήνων» η πατρίδα μας φίλε Σπύρο! Και το λέω με λύπη μου γιατί το διαπιστώνω όλο και πιο συχνά τελευταία. Και δεν είναι μονοδιάστατη η άποψή μου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου