Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η έλλειψη πολιτικών κινημάτων!!

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πολιτικών κινημάτων! Ενώ σε μια διαδήλωση ή σε μια πορεία μπορεί να μαζευτούμε χιλιάδες ανθρώπων, αυτό που μας δένει εκείνη την στιγμή είναι ένα συγκεκριμένο κοινό ενδιαφέρον!
Τα ατομικά μας θέλω και μελήματα υπονομεύουν τους συλλογικούς στόχους και εμποδίζουν την μετουσίωση κάθε προσπάθειας να μετατραπεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας σε πολιτικό κίνημα! Μας ενώνουν περιστασιακά, και για μια σύντομη σχετικά περίοδο διαμαρτυρίας, κάποια κοινά συμφέροντα τα οποία δεν είναι εύκολο να οργανωθούν σε κίνημα αφού δεν έχουν πολιτικούς στόχους.
Υπάρχουν πολλοί αξιέπαινοι στόχοι όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η προάσπιση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, η διαμαρτυρία απέναντι στο ασφαλιστικό πρόγραμμα, η εναντίωση σε άδικες ή βαριές φορολογικές ρυθμίσεις, η τιμωρία των τραπεζιτών, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τα οποία όμως δεν έχουν τίποτα που να ενώνει τους ανθρώπους, εκτός από την έκφραση της διαμαρτυρίας τη δεδομένη στιγμή, και σε κάποιες περιπτώσεις, από την συγκινησιακή έκφραση την οποία προβάλλουν!  
Οι στόχοι αυτοί έκφρασης των αντιδράσεών μας ενώνουν σε έναν κοινό τρόπο  διαμαρτυρίας διάφορους ανθρώπους, όχι απαραίτητα κοινής οικονομικής ή και κοινωνικής κατάστασης.  Όλοι μας επιλέγουμε κάποιους από αυτούς που θεωρούμε πιο σημαντικούς ή εκφράζουν μέρος των αντιλήψεων και των θέσεών μας! Ο συνδυασμός κάποιων από αυτούς τους ανταγωνιστικούς σε πολλές περιπτώσεις στόχους, σε ένα συνεκτικό όλο, το οποίο θα εκφραστεί σαν κίνημα, δεν είναι μέσα στους στόχους μας και υπάρχει δυσκολία να φανταστούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό.
Η μεμονωμένη και επιλεκτική συμμετοχή δεν ομαδοποιεί και δεν ενώνει τους συμμετέχοντες σε ένα πολιτικό κίνημα το οποίο θα έχει συνεκτική μορφή, οργάνωση και θέσεις. Και αν παρουσιάζεται κάποιο τέτοιας μορφής κίνημα, και όχι πολιτικό μόρφωμα, το οποίο έχει συγκεκριμένες θέσεις και τοποθετήσεις για λύσεις σε όλα αυτά τα οποία θεωρούμε όχι απαραίτητα και δικά μας θέματα, αποφεύγουμε την συμμετοχή προτιμώντας να ασχοληθούμε μόνο με τα θέματα εκείνα που άπτονται των δικών μας συμφερόντων και επηρεάζουν την δική μας ζωή. Η πολιτική μας είναι καθαρά καταναλωτική, όπως ακριβώς και ο οικονομικός μας βίος.
Κι όμως η κοινή συμμετοχή σε πολιτικά κινήματα, με των οποίων τις θέσεις συμφωνούμε, παρότι δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις δικές μας ανάγκες, είναι η ουσία της πολιτικής και της συμμετοχής του ανθρώπου στα κοινά! Ενημέρωση άποψη και θέση οφείλουμε να έχουμε για κάθε τι που αφορά και επηρεάζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της ζωής μας. Μόνον έτσι θα προασπίσουμε ομαδικά και συλλογικά όλα όσα δημιουργούν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και διαμορφώνουν το μέλλον της κοινωνίας όπου ζούμε εμείς και θα ζήσουν και τα παιδιά μας!!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου