Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Το αδύναμο κράτος

Το κράτος δεν είναι εξ ορισμού πάντα η χειρότερη διαθέσιμη επιλογή, αλλά δεν είναι και η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα.
Ο οικονομικός ανταγωνισμός της αγοράς και η παγκοσμιοποίηση δεν σημαίνει ότι κάθε κράτος δεν θα έπρεπε να φροντίζει να έχει ένα εκτεταμένο σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες όμως αυτές δεν πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να κάνει τον ανταγωνισμό αναποτελεσματικό σε όλα τα πεδία. Το κράτος απλά πρέπει να νομοθετήσει και να ορίσει για κάθε υπηρεσία πόσο ακριβώς αποτελεσματικός θέλει να είναι ο ανταγωνισμός, επιβλέποντας και την λειτουργία του. Ο στρεβλός ή μη αποδοτικός ανταγωνισμός είναι από τα χειρότερα δυνατά ενδεχόμενα και υπάρχουν πολλά εγχειρήματα και υπηρεσίες, στα οποία εφόσον ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ελέγχου, θα πρέπει να μεταφέρονται στο κράτος. Είναι σαφώς πρακτικό ζήτημα η θέση του κράτους στην οικονομική ζωή.
Ανάλογα με την πολιτική φιλοσοφία που εκφράζει ο κάθε χώρος οι απόψεις για το που θα πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος διίστανται!
Άλλοι θέλουν απλά να ανακουφίσουν την φτώχεια και την ανισότητα! Σε κάποιους άλλους αρκεί μια καλορυθμισμένη ανταγωνιστική αγορά. Οι μεν επιθυμούν τον έλεγχο όλων των υπηρεσιών αφήνοντας ελεύθερη την αγορά από την οποία εισπράττουν φόρους για το συλλογικό συμφέρον.
Ο υπαρκτός σοσιαλισμός επιθυμεί να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τα πάντα!!
Οι δικοί μας περιπλανώνται από άκρο εις άκρον μην γνωρίζοντας τελικά τι ακριβώς θέλουν να πράξουν. Περηφανεύονται για τις ιδιωτικοποιήσεις που έκαναν, αλλά θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα Μ.Μ.Ε και ότι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο της πολιτικής τους. Έχοντας στους κόλπους τους από ακραίους αριστερούς μέχρι φασίζοντες δεξιούς προσπαθούν να λειτουργήσουν κάπου ανάμεσα σε δύο πολιτικές, οι οποίες στα αποτελέσματα μπορεί να μην διαφέρουν πολύ, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο που θέλουν να τα επιβάλουν!!

Εν κατακλείδι όμως, και σαν δικό μου συμπέρασμα, θα πρέπει να τονίσω ότι χειρότερο κράτος είναι το αδύναμο κράτος! Αυτό που δεν το στηρίζουν οι πολίτες του αλλά δεν έχει και τις απαραίτητες συμμαχίες στο χώρο που ενεργεί. Αρκεί όμως να υπάρχει κράτος! Και στην περίπτωσή μας δεν βλέπω τίποτα άλλο από θεωριτικίζοντες άπειρους πολιτικούς, οι οποίοι πολιτικολογούν ασύστολα αποφεύγοντας να κυβερνήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου