Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία!!

«Με βασικό αντικείμενο την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία προσφύγων, καλεί τους δημάρχους όλης της Ηπείρου σε έκτακτη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ώστε να κατατεθούν άμεσα λίστες με χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν ως κέντρα φύλαξης προσφύγων, προκειμένου οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται από την Αθήνα και ερήμην των τοπικών κοινωνιών».

«Δε λέω να φιλοξενηθούν στο πρώην εργοστάσιο του Αργυρού - αν και δε φαντάζομαι να έλεγε όχι, με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια - αλλά μήπως, λέω μήπως μια τέτοια ιδέα βοηθούσε και την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία είμαστε. Τον αλτρουισμό μας βέβαια δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς αλλά λέμε.»

Παραθέτοντας τα παραπάνω αποσπάσματα από την τοπική ενημέρωση, και επειδή θεωρώ ότι η έλευση των κέντρων φύλαξης προσφύγων σε διάφορες περιοχές της χώρας θα έχει κυρίως πλεονεκτήματα και λιγότερα μειονεκτήματα, θα προτείνω στους τοπικούς άρχοντες του Δήμου Φιλιατών, να υποβάλουν άμεσα τις προτάσεις τους, οι οποίες να είναι θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο!
Ο μαρασμός της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να βρει επιτέλους μια διέξοδο και μια ευκαιρία ανάπτυξης με την έλευση στην περιοχή όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και όλων των υπολοίπων που θα την συνοδεύσουν.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος σε αυτό το εγχείρημα και θα πρέπει όλοι να το δουν με την θετική του πλευρά. Όσοι φαντάζονται ότι ένας τέτοιος χώρος που θα λειτουργεί σαν κέντρο φύλαξης θα είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης των φιλοξενούμενων κάνουν λάθος. Το λέει άλλωστε και η λέξη «φύλαξη»! Τα κέντρα αυτά θα είναι αυτοδιοίκητες κλειστές κοινότητες, οι οποίες θα πρέπει να οργανωθούν ευθύς εξ αρχής με όλες τις υποδομές που απαιτούνται.
Θα πρέπει ακόμη να έχουμε υπόψη ότι το κέντρο φύλαξης, όπως και κάθε παρόμοιο κέντρο, θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα τονώσει την αγορά, θα φέρει, εκτός από τους πρόσφυγες, και πολλούς άλλους εργαζόμενους στην περιοχή, και θα δώσει πολλές ευκαιρίες εργασίας σε ανέργους!
Η φύλαξή τους θα ανατεθεί λογικά στην αστυνομία και, από ότι διαβάζω, η οργάνωση και διαχείριση σε πρώην και νυν στρατιωτικούς. Συνεπώς και η δύναμη της αστυνομίας και του τάγματος θα πρέπει να ενισχυθούν κατακόρυφα (αυτό να τεθεί και ως προαπαιτούμενο). Άλλωστε ο Στρατός και η ΕΛΑΣ είναι οι μόνες δομές στην Ελλάδα οι οποίες να μπορούν να στηρίξουν τέτοιο έργο, το οποίο απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, υποδομές, συνεχή απασχόληση, γνώσεις, προσωπικό πολλών ειδικοτήτων και άλλα πολλά!
Θα ενισχυθεί υποχρεωτικά το προσωπικό του νοσοκομείου (και αυτό να τεθεί και ως προαπαιτούμενο) και επιπλέον θα χρειαστούν διάφορες άλλες ειδικότητες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό!
Ακόμα και διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα έρθουν στην περιοχή για την στήριξη του εγχειρήματος. Οι επιχειρήσεις της περιοχής και τα καταστήματα θα έχουν δουλειά και κίνηση σε εμπορεύματα και κατασκευές, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διαθέσουν οικίες για ενοικίαση.

Προσωπικά, και έχοντας την αντίστοιχη εμπειρία από τέτοια κέντρα – καταυλισμούς, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ότι η κίνηση προσωπικού, υπαλλήλων, εμπορευμάτων και κατασκευών θα έχει σαν αποτέλεσμα την έναρξη ανάπτυξης της περιοχής η οποία, όπως προείπα,  βρίσκεται σε τέλμα και σε διαρκή μαρασμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου